Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas Ek, sociolog: Många blir arbetslösa

Vi är halvvägs in i mandatperioden. Inflationen är hög och räntorna stiger. Färre är a-kasseanslutna på grund av högre a-kasseavgifter och försämrad arbetslöshetsersättning.

Annons

Facken förlorar medlemmar delvis som en effekt av högre a-kasseavgifter. Den 1 juli 2008 försämras även sjukförsäkringen då den så kallade rehabiliteringskedjan införs. En kedja utgörs av flera länkar. Det borde även socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson förstå.

Sverige har idag 550000 förtidspensionärer och ungefär 175000 sjukskrivna varje månad, varav hälften utgörs av långtidssjukskrivna. Långtidssjukskriven betyder i det här fallet att man har varit sjukskriven i 60 dagar eller fler. Samhället har inte gjort allt för att hjälpa så många som möjligt tillbaka till arbetslivet. Alla är överens om att det förhåller sig på det viset.

Det har sagts att vi har världsrekord i långa sjukskrivningar. Till skillnad mot många andra länder har vi haft en generös sjukförsäkring. Det blir därför ohållbart att mäta (in)effektiviteten i sjukförsäkringen i antalet långtidssjukrivna. För att få en rättvisande bild av sjukförsäkringens funktion skulle vi därför ha behövt mäta både sjukfrånvaron och sjuknärvaron i de länder som vi jämför oss med.

Sjukpenningen begränsas till högst 364 dagar under en ramtid om 450 dagar. Som tillsvidareanställd skall det efter 90 dagars sjukskrivning undersökas om det finns andra arbetsuppgifter hos samme arbetsgivare.

Efter 180 dagars sjukskrivning bedöms man gentemot hela den öppna arbetsmarknaden. Det gäller även deltidssjukskrivna. Mindre företag är slimmade och har svårt att erbjuda andra arbetsuppgifter. Många kommer att tvingas ut i arbetslöshet.

Försäkringskassan blir försäkringsgivare utan rehabiliteringsansvar. Fler krav ställs på arbetsförmedlingen som får överta rehabiliteringsansvaret för arbetslösa sjukskrivna utan extra resurser. Men arbetsförmedlingen måste spara 500 miljoner kronor samtidigt som trycket ökar på myndigheten i konjunkturnedgången. Regeringen satsar inte heller på arbetsmarknadsutbildning. Samtidigt har antalet platser på Komvux begränsats starkt.

En rehabiliteringskedja kräver god tillgång till medicinsk rehabilitering. Statsanslagen till kommuner och landsting har varit frysta i två år. De 200 miljoner kronor som regeringen har tagit från Försäkringskassans budget till medicinsk rehabilitering täcker inte ens en bråkdel av de cirka nio miljarder kronor som saknas i kommuner och landsting sedan uppräkningen av statsbidragen togs bort. Det saknas alltså pengar för att få en fungerande rehabiliteringsgaranti till stånd.

Ytterligare en länk i rehabiliteringskedjan utgörs av företagshälsovården.

De 3,4 miljarder kronor som tillförts förändrar inte att över en miljon löntagare fortfarande står utan företagshälsovård. Intentionerna med utbyggd företagshälsovård är således positiva, men saknar verklighetsförankring.

Fack och arbetsgivare kommer att sitta i många uppsägningsförhandlingar framöver. LO har ställt som krav att arbetsgivarens rehabiliteringsansvar förtydligas och vill att omställningsförsäkringen även skall gälla vid sjukdom. Krav som inte har hörsammats.

Rehabiliteringskedjan saknar idag alla förutsättningar att fungera effektivt om inte utsortering, ökad arbetslöshet och sänkta löner är huvudsyftet med reformen. Minskade statsanslag har lett till längre köer i vården och en delvis overksam rehabiliterings- och vårdgaranti. Enligt Svenskt Näringsliv kommer försämringarna även att leda till ökade konflikter mellan fack och arbetsgivare eftersom de "kan bidra till både

begreppsförvirring och rättsosäkerhet".

Jonas Ek

fil kand i sociologi

socialdemokrat

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons