Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jörgen Johansson (c): Alla vinner på nya fastighetsavgiften

Allians för Sverige lovade väljarna att avskaffa den statliga fastighetsskatten och ersätta den med en låg kommunal avgift.

Annons

Socialdemokraterna ville behålla fastighetsskatten men frysa den. Debatten om vem som vinner och förlorar i det korta perspektivet har varit het. Nästa år står det dock klart att alla vinner på alliansens förslag, i såväl Västerås, Hallstahammar som Surahammar.

Statistiska centralbyråns indikativa taxeringsvärden för 2009 gör det möjligt att jämföra socialdemokraternas gamla statliga skatt och alliansens nya kommunala avgift. Alla kommuner är vinnare i de beräkningar som allianspartierna i skatteutskottet har gjort.

Fastighetsskatten har beskrivits som vår mest hatade skatt. I en opinionsmätning år 2006 ville över 70 procent av svenska

folket avskaffa eller sänka den. Fastighetsskatten stod till och med i sämre dager än momsen på mat.

Troligen berodde det på att den upplevdes som godtycklig. Fastighetskatten uppgick till en procent av taxeringsvärdet.

Detta värde berodde på faktorer som låg utanför människors kontroll, som exempelvis hur lyckosamma grannarna var när de sålde sina villor. Utvecklingen av skatten var mycket svår att förutse för vanliga människor. Tillväxtregioner brandskattades och det blev dyrare för alla att bo.

Den nya kommunala avgiften kommer som högst att uppgå till 6180 kronor om året. Det innebär att genomsnittskostnaderna sänks i samtliga kommuner 2009.

Med socialdemokraternas nu liggande förslag skulle många extra hundralappar försvinna ur de svenska hushållen med de uppräknade taxeringsvärdena. Alliansens politik innebär däremot att innevånare, i de flesta kommuner, sparar tusentals kronor om året.

Alla i vårt län blir vinnare. Med allians-regeringens modell får medelskattebetalaren i Västerås 6 180 kronor om året i fastighetsskatten. Med socialdemokraternas gamla fastighetsskatt hade de i genomsnitt fått betala 15 050 kronor - alltså 8870 kronor mer i skatt än den modell regeringens nu genomför. För Hallstahammar är det också 6 180 kronor i skatt med alliansens förslag medan det är 8 839 kronor med den socialdemokratiska modellen.

I Surahammar betalar medelvillan 4 717 kronor med alliansens förslag medan det är 6 289 kronor med den socialdemokratiska modellen. Det här visar att socialdemokraterna var mer intresserad av att maximera statens intäkter än att främja familjernas livskvalitet.

Med alliansregeringens politik stärker vi villaägarna i deras boendesituation. Det innebär mer pengar till familjen. Det är en modell som tillsammans med övrig allianspolitik stärker den enskilde människans ställning i samhället.

Jörgen Johansson (c)

Jessica Polfjärd (m)

Staffan Anger (m)

Agneta Berliner (fp)

alliansens riksdagsledamöter för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons