Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jörgen Johansson (c): Krafttag mot ungdomsarbetslösheten

I veckan överlämnas regeringens proposition om sänkta arbetsgivaravgifter för unga till riksdagen.

Annons

Det är bra att regeringen så här snabbt levererar ett åtgärdsprogram i en fråga som kanske var valrörelsens viktigaste - ungdomsarbetslösheten. Sveriges ungdomsarbetslöshet var under förra året nästan högst i Europa. För att dölja sitt misstag såg den tidigare regeringen till att placera unga i olika typer av åtgärdsprogram, som sällan ledde till ett riktigt jobb.

Den nya regeringen väljer en annan väg.

För att stimulera efterfrågan på yngre arbetskraft och sänka trösklarna för unga att komma in på arbetsmarknaden sänker man nu arbetsgivaravgifterna för unga mellan 18-25 år. Förslagen är en del av flera åtgärder för att öka efterfrågan på arbetskraft och få fler människor i arbete. Vid årsskiftet infördes bland annat jobbskatteavdraget, sänkta socialavgifter för äldre och nystartsjobben.

Även unga företagare gynnas av regeringens förslag, då egenavgifterna och den allmänna löneavgiften för inkomster sänks från 30,71 till 20,45 procent.

Våra ungdomar tillhör en av samhällets mest utsatta grupper. Som ny på arbetsmarknaden är du inte berättigad till någon a-kassa och har ingen arbetslivserfarenhet. Du kvalar heller inte in till de trygghetssystem övriga grupper

i samhället kan luta sig mot. Risken att hamna i ett långvarigt utanförskap är stor. Var tredje ung människa har ingen eller mycket svag anknytning till arbetsmarknaden.

I februari var 1512 ungdomar i Västmanlands län arbetslösa eller i åtgärd. Med regeringens förslag ges många av dem som tidigare stod med båda fötterna utanför arbetsmarknaden en chans att komma in. Vi behöver dem! Med en åldrande befolkning där allt färre försörjer allt fler är det vansinne att vi inte tar till vara på den resurs som unga utgör.

Jörgen Johansson

Riksdagsledamot för centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons