Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jörgen Johansson (c): Vi ska ha skatt efter bärkraft

En så kallad platt skatt skulle få mycket tydliga direkta effekter för medborgarna. Såsom slopade avdrag för arbetsresor, för dubbel bosättning och för det nyligen införda avdraget för hushållsnära tjänster. Även det kommunala självstyret slopas.

Annons

Ett nytt samhälle skapas i vilket männen prioriteras och kvinnorna tvingas träda tillbaka i löneutvecklingen. Detta är ju ingen omöjlig utveckling men hur önskvärd är den för ett jämlikt och demokratiskt samhälle? Själv ifrågasätter jag starkt en platt skatt men jag förnekar ingen att argumentera och förespråka dess införande.

Andra länder har "infört" platt skatt. Frågan är dock om de i realiteten har platt skatt eller är det de enskilda debattörernas personliga tolkningar som torgförs? Underförstått är att platt skatt väsentligt kommer att sänka våra nuvarande skatter. Självklart ska vi ifrågasätta och debattera vårt rådande skattesystem som har både renoverings- och reformeringsbehov.

Vårt skattesystem måste vara långsiktigt hållbart och stimulera till ökad sysselsättning. Det ska samtidigt vara enkelt, överblickbart och legalt och systemet ska bidra till en solidarisk fördelningspolitik. Visst, finns det inslag i platt skatt som vi bör ta till oss men som helhetslösning är det en bastard som svårligen kan genomföras i vårt land.

En enhetsskatt runt 23-25 procent är förvisso en attraktiv tanke. Speciellt om jag är en högavlönad man som bor inom Stockholms tullar. För en lågavlönad kvinna i Dorotea blir förslaget om platt skatt snarare ett hån.

Vi kanske redan har platt skatt i Sverige? Arbetsgivaravgifterna är med vissa undantag en platt skatt och 30 kronor kan ses som ett riktvärde för kommunalskatten. Skattebetalarnas förening har minst tre versioner av platt skatt som ger positiva effekter i form av att högavlönade stimuleras att arbeta mer.

Själv anser jag att platt skatt stimulerar låg- och medelinkomsttagare att lämna arbetet till förmån för olika bidrag. Alliansregeringen vann valet med ett direkt motsatt budskap. Löftet som alliansen gav väljarna var att skapa fler jobb, få fler i arbete och att fler skulle hjälpas ur ett bidragsberoende.

Effekterna av regeringens politik ser vi redan nu i fler jobb, ökad sysselsättning och sjunkande ohälsotal. Senaste centerpartistämman sade nej till platt skatt. Förslaget om platt skatt hade inte nått centerstämman utan några förespråkare. Det är framför allt representanter för ungdomsförbundet och Stureplanscentern som anför trupperna. Platt skatt återkommer också till den stundande centerstämman i Kalmar. Partiordföranden Maud Olofsson anser att vi måste analysera alla typer av skatter, men ser krockar mellan platt skatt och partiets fördelningspolitiska ambitioner.

Centerpartiets företrädare i kommun- och landstingsförbundet, SKL, avfärdar förslaget eftersom de anser att platt skatt förutsätter ett centralstyrt samhälle och att detta krockar med våra federalistiska ambitioner. Om vi slopar det kommunala skattesystemet kommer landet att klyvas, och detta krockar i sin tur med alliansregeringens löften om att utjämna de regionala klyftorna.

Att rakt av köpa någon modell av platt skatt är för min del helt uteslutet.

Jörgen Johansson

riksdagsledamot, skattepolitisk talesman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons