Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jouni Tervalampi: Ingen frågar oss vad vi tycker i regionfrågan

Annons

Västmanland har - eller hade - en slogan som lyder Vänliga Västmanland. Den kan inte gälla politiker från Västerås. De ser redan kommunen som en del av Stockholm då man har döpt om flygplatsen till Stockholm-Västerås flygplats.

De vill helst att det ska byggas ett snabbare tåglinje mellan Stockholm och Västerås. Därefter struntar man i kommunikationerna. Frågan är om de som bor i Ramnäs, Surahammar och Hallstahammar, och som pendlar med tåg till Köping eller Örebro, skulle få bättre kommunikationer.

Vi har en bild av att vårt län, där Västerås kommun utgör cirka hälften av befolkningen, men i princip styr hela länet. Förlorarna finns ju i princip i alla kommuner i länet utanför Västerås när det gäller landstingsanställd personal och sjukhus. Varför skulle vi västmanlänningar få bättre sjukvård i det tilltänkta Stockholmsregionen?

I Stockholmsregionens parlament skulle stockholmarna få majoritet. Stockholmarna skulle företräda cirka miljon människor och i Västmanland bor det cirka 250 000 tusen invånare. Inte ens om Sörmlands och Uppsala län delegater skulle rösta tillsammans med västmanlänningarna skulle vi nå Stockholms röstandel.

Vi skulle snarare få utveckling där man lägger ned, eller minskar på personal vid de mindre sjukhusen utanför huvudorten. Det skulle innebära att vi västmanlänningar skulle få ännu mindre för våra skattepengar och våra kommuner mindre skatteintäkter.

Västeråspolitiker tror att Västerås är en världsmetropol och att stockholmarna skulle ta emot västmanlänningarna med stora öppna famnen, men snarare ser de Västerås som en förort långt ut i obygden.

Hur ser då lokal-, landstings- och rikspolitikern på oss medborgare? Som en samling korkade idioter. I Västerås går det inte ens att ordna en lokal folk-omröstning om en bostadsfråga och vi västman-länningar kommer inte att få rösta över huvud taget om vi vill tillhöra en större region eller inte. Och på riksplanet är det bestämt att det inte blir någon folkomröstning om det nya EU-föredraget.

Jouni Tervalampi

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons