Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junilistan: Parlamentet i Strasbourg rasar ihop ? EU också?

Annons

Lågt i tak inom EU, inställda debatter - håller EU på att rasa ihop?

Det demokratiska underskottet har tydliggjorts genom att inga andra länders befolkningar fått möjlighet att visa sin vilja, varken före eller efter Irlands nej till EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget. Ledande makthavare inom EU:s sfär hävdar med bestämdhet att irländarna röstade fel och måste därför göra om sin folkomröstning.

Nu har det blivit ännu lägre i tak inom EU. EU-parlamentets flyttcirkus till Strasbourg är tillfälligt avbruten. Detta efter att taket till plenisalen i Strasbourg har rasat ihop.

Därmed kommer debatter och omröstningar att hållas i Bryssel medan taket lagas.

Kostnaden för skattebetalarna för att laga det trasiga taket i Strasbourg uppgår till omkring 35 miljoner kronor, enligt EU-parlamentets egna beräkningar.

"Byggnaden i Strasbourg är inte funktionell. Det är sedan tidigare välkänt att det finns asbest i lokalerna och nu har taket rasat in. Det är en skandal att EU-parlamentet 2006 beslutade att köpa parlamentsbygganden i Strasbourg istället för att som tidigare hyra den. När EU-parlamentet nu är ägare, är det ännu svårare stoppa pendlandet, för vem kan och vill köpa en jättelik, illa byggd, parlamentsbyggnad," konstaterar Nils Lundgren.

EU-parlamentet sammanträder tolv gånger per år i Strasbourg. Det innebär inte bara onödiga miljardkostnader utan även sämre effektivitet och helt onödiga transporter.

Junilistan har tidigare tagit initiativ för att avbryta Strasbourgpendlandet. EU-parlamentarikerna från socialdemokraterna och de borgerliga partierna vill dock inte ställa sig bakom ett sådant krav.

Peter Lilja

Bengt Bayard

Max Elgeby

Monica Vatn

junilistan Bergslagen-Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons