Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junis: Se och hjälp alla barn som lever med missbrukande vuxna

Annons

Vart femte barn i Sverige växer upp i en familj där någon av föräldrarna har ett riskfyllt förhållande till alkohol. Oförmågan hos oss vuxna att tala om känsliga ämnen tvingar barn att lära sig vad som är tabu – och gör det svårare för barnen att få det stöd de har rätt till.

I Västmanland säger sig åtta av tio kommuner kunna erbjuda stödgrupper för de barn och unga som lever i en familj där en vuxen dricker för mycket. Det visar den enkät som IOGT-NTO:s Juniorförbund, Junis, sammanställde 2011, då alla kommuner i landet fick frågan om vilket stöd de kan erbjuda de 385 000 barn och unga som växer upp i familj med riskbruk. Men bara en bråkdel av barnen nås av verksamheten.

Enkäten visar att de åtta kommunerna tillsammans nådde 49 barn i stödgrupper vilket ska jämföras med de cirka 10 100 barn i länet som lever tillsammans med envuxen som dricker för mycket. I en jämförelse över stödresurserna i landet hamnar Västmanlands län på plats 10 av 21.

Regeringen har avsatt 12 miljoner kronor årligen i en satsning till och med 2014 för att driva på arbetet med stödverksamhet ute i kommunerna. Det är nu ett gyllene tillfälle för alla kommuner att fundera över hur lätt barnen har att hitta till de stödgrupper som trots allt finns.

Vet barn och ungdomar som lever med missbruk att det finns stödgrupper? Vet lärare i förskola och grundskola vart de kan hänvisa eleverna?

Stödgrupper är inte den enda form av stöd som finns för barn som lever med missbruk. Kloka vuxna som kan, vågar och orkar se barnen finns överallt.

Även en bra moster, en närvarande granne eller en klok föreningsledare kan ha stor betydelse för barn med jobbiga hemförhållanden. Men skolans och social-tjänstens personal har ett särskilt ansvar att se och hjälpa alla barn till det stöd som de har rätt att få. Vi förväntar oss att man tar det ansvaret.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons