Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jusek: Liberalerna bör sätta jobblycka på agendan

Nöjda medarbete är mer innovativa

Annons

Färre sjukskrivningar om fler trivs på jobbet

I dagarna samlas Liberaler från hela landet i Västerås för att diskutera hur de ska få fler väljare. Partiet har nu möjlighet att sätta jobblyckan på agendan. Den minskar och är kopplad till stress och ohälsa. Större fokus på lycka i arbetet skulle bidra till effektivare verksamheter, minska sjukskrivningarna och stödja finansieringen av välfärden – utöver att öka livskvaliteten.

Forskning slår fast att arbetsplatser med nöjda medarbetare är innovativa och skapar hög kundnytta. En undersökning från Jusek visar att möjligheten att lära nytt, att använda sin kompetens och att få utlopp för sin kreativitet tillhör de absolut viktigaste faktorerna för ett högt välbefinnande. Samtidigt får en tredjedel av Sveriges tjänstemän endast i låg utsträckning får lära nytt och använda sin kompetens fullt ut i sitt arbete.

Ledande internationella aktörer, exempelvis OECD, och flera enskilda länder har redan börjat styra mot välbefinnande som mål. Långtidsutredningen 2015 påpekade också att en ökad arbetsglädje skulle bidra till att fler orkar och vill jobba längre upp i åren. Men i termer av politiska initiativ har ännu inget hänt i Sverige.

I Västmanland är människor lite mer nöjda med arbetet än rikssnittet. Men många jobbar för mycket och upplever att arbetet kräver kompetenser som man saknar.

I en delrapport från Jobbhälsobarometern uppger nästan 20 procent av Sveriges medarbetare att de minst några gånger i månaden känner psykiska obehag inför att gå till jobbet. Här syns också ett tydligt samband med sjukskrivningar.

Välbefinnandet har minskat i svenskt arbetsliv sedan 1970-talet. Andra länder arbetar aktivt med frågan, och Sverige halkar efter. Vi vill uppmana Liberalerna att låta riksmötet bli startskottet för ett ökat välbefinnande i arbetet.

Ett första steg bör vara att driva på för att det kunskapscentrum för arbetsmiljö som regeringen avser att inrätta får i uppdrag att fokusera på välbefinnande.  Om det traditionella arbetsmiljöarbetet kompletteras jobblycka skulle det gynna enskilda verksamheter och samhällsekonomin samtidigt som livskvaliteten förbättras.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons