Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

K-E Andersson: Allianserna i kommunen bör upplösas och partierna profilera sig

Nuvarande styrelsemodell för kommunen håller inte längre.

Annons

Allianserna bör upplösas. Detta är överlevnadsvillkor för Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna. Småpartierna måste profilera sig starkt inför valet 2014.

Folkpartiet driver viktiga skolfrågor, till exempel fler och bättre betalda lärare, men får ingen belöning i fråga om fler väljare ty dem får Moderaterna.

Centern kan inte driva sina glesbygdsfrågor med framgång, till exempel bredband till alla på landsbygden. Kristdemokraternas kristna profil syns inte utan blir bortplottrad.

Centern bör återgå till att starkt driva en radikal grön politik som tilltalar landsbygdsväljarna och för att därmed vinna tillbaka dessa. Kristdemokraterna måste å sin sida bli tydliga och korrespondera bättre mot kristna målgrupper och värderingar.

Folkpartiet bör utvecklas till att bli ett grönt frisinnat och socialliberalt parti. Detta parti skulle kunna driva en radikal och genomförbar miljöpolitik, till exempel ökad självförsörjning med förnyelsebar energi i boende och transporter. Partiets representanter skulle även kunna ta avstånd från den miljöfarliga avfallsförbränningen.

Vidare kunde man vara konsekvent i avståndstagande till knark och alkohol. Till exempel genom att begränsa alkoholens tillgänglighet och minska krogens öppettider. Kristna livs- och moralfrågor borde på nytt få vinna insteg i partiet.

Ett tredje ben vore att verka för klar socialliberal profil i kommunalpolitiken. Exempelvis rösta tydligt ja till en stenpark för skateåkande ungdomar och nej till en skidtunnel för ett fåtal medelålders, oftast välbeställda, män.

Rådet till partierna är att bryta upp allianssamarbetet efter sommaren och låta partierna var för sig profilera sig.

Inför varje fråga får man se vilka samarbeten som kan göras till vänster eller höger. En sådan utveckling skulle gynna demokratin på alla nivåer och på sikt utkristallisera nya bärkraftiga allianser.

Undertecknad är medlem av Folkpartiet men jag betonar att detta är mina egna åsikter som dock delas av andra systrar/ bröder i andra partier som till exempel Centern och Kristdemokraterna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons