Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaoset i hemtjänsten beror på kommunens pengajakt

Hemtjänsten i Västerås, med möjligheten att både välja utförare av hemtjänst och påverka vad hemtjänsten som ska göra vid dagens besök, är både uppskattad och fungerar i huvudsak bra.

Annons
I kris. Behöver hemtjänsten mer pengar?

Problemet är att flera av hemtjänstutförarna inte får verksamheten att gå runt ekonomiskt.

I VLT har man den 25 och 26 april kunnat läsa om det kaos som råder inom den kommunala hemtjänsten hos Proaros. Grundorsaken till detta kaos är en desperat jakt att pressa kostnader och få ökad effektivitet, som här har gått överstyr.

Men det är inte enbart Proaros som har svårt med lönsamheten. Även flera andra hemtjänstutförare har kontaktat mig för att informera om dessa problem.

Jag har därför vid tre till-fällen under vintern/våren i äldrenämnden tagit upp frågan om den alltför låga ersättningen till hemtjänstutförarna. Därför blir jag minst sagt förvånad över den reaktion på VLT:s uppgifter om kaos i den kommunala hemtjänsten som kommer från äldrenämndens ordförande Carin Lidman (S) och vice ordförande Signhild Mörlin (MP).

Att som Carin Lidman hävda: ”Jag visste ingenting” eller som Signhild Mörlin säga: ”Jag är chockad” ter sig verklighetsfrånvänt.

Om företrädarna för S och MP inte litar på vad jag framfört i äldrenämnden borde de väl i alla fall fått information av sina partikamrater i styrelsen för Proaros. Ordförande i Proaros är Åke Wahlsten (MP) och vice ordförande är Tomas Östling (S).

Det är osannolikt att de inte informerat Lidman och Mörlin om de problem Proaros har och vad organisationen gör och har gjort för att få rätsida på ekonomin. Nu duger det inte för Lidman och Mörlin att yrvaket hävda att de inget visste.

Som ansvarig för äldreomsorgen i Västerås ingår ett tillsynsuppdrag av hur all äldreomsorg oavsett om det är Proaros eller någon annan utförare som svarar för driften. Jag har av mina partikamrater i styrelsen för Proaros blivit informerad och levde i tron att så fungerar det också hos andra partier.

Jag hoppas att Proaros, nu med ny ledning, får den nödvändiga arbetsro som behövs. Dessutom behöver hemtjänstutförarna, Proaros och andra, få signaler om att äldrenämnden avser att så snart som möjligt räkna upp ersättningen för hemtjänst. Ingen, allra minst de kunder som varje dag är beroende av en väl fungerande hemtjänst, är betjänta av kaos hos den kommunala utföraren.

Till sist vill jag framhålla att oavsett hur det går i hösten val och vilka som kommer att leda Västerås måste äldrenämnden få en politisk ledning som har den tid, kompetens och intresse som krävs för att leda äldrenämndens arbete. De äldre i Västerås, anhöriga och de som arbetar på fältet med att varje dag ge äldreomsorg är värda detta.

Bengt-Åke Nilsson (FP), äldrenämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons