Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Thorborg (V): Patientnämnderna är tveksamma till chattfunktion

Inget landsting/region har chattfunktion till patientnämnd

Annons

Patientnämnden är tveksam till chattfunktion

Svar till Susanne Henning Aihonen och Mikael Andersson Elfgrens debattartikel 27 aprilAtt inte ha en chattfunktion för patientnämnden handlar inte om en ovilja att underlätta ungdomars kontakt med vården, utan grundar sig i att man är mån om att det ska gå rätt till och värnar om patienters integritet.

Patientnämnden har en viktig funktion att fylla när det gäller att hjälpa och stödja patienter som vill rikta klagomål eller förmedla upplevelser av vården. Dock är den ingen vårdgivande instans som kan svara på direkta vårdfrågor utan en instans dit man kan vända sig med synpunkter efter ett vårdbesök. Alla har möjlighet att vända sig till patientnämnden och det kan man göra via mejl, telefon, brev eller personligt besök.

I nuläget är ofta de få klagomål som kommer in från personer under 18 år formulerade av vårdnadshavare. Detta är något som det nationella nätverket för patientnämnder i hela Sverige velat uppmärksamma och man har det senaste året arbetat med frågan om hur man ska vända sig till unga.

Dock ställer sig nätverket ytterst tveksam till en chattfunktion eftersom det för med sig en mängd frågor runt funktion, bemanning och sekretess. Några förslag på hur man ska öka kontakten med unga är i stället att den berörda ungdomen också kommer till tals vid målsmans anmälan, eller att ha en större informationsspridning där ungdomar rör sig i skolan och på ungdomsmottagningar.

Att öppna en chattfunktion inom vården är förenat med ett stort ansvarstagande och det råder fortfarande frågetecken kring hur denna i så fall ska bemannas och hur information som kommer in ska dokumenteras och sekretessäkras.

Det finns i dagsläget ingen annat landsting/region som har en chattfunktion till sina patientnämnder och vi vill arbeta vidare med den här frågan tillsammans med patientnämnderna i hela landet, istället för att alla ska behöva uppfinna hjulet på nytt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons