Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl-Erik Andersson (fp): Framtida ­arbetskraftsbrist måste motverkas

Annons

Sacos utredningschef Gunnar Wetterberg framträdde nyligen i tv och beskrev vad som händer med befolkningen i Sverige som bara blir äldre och äldre och andelen arbetande som minskar. Det var från hans bok som heter "Efter fyrtiotalisterna" idéer presenterades och vi har redan tagit till oss dessa i Västerås byggplanering.

För 55+ arbetar nu Mimer fram ett program som är ett mellanboende och ger en hög tillgänglighet och service långt upp i åldrarna. Genom att satsa på det kommer vi att frigöra andra lägenheter och villor i det äldre beståndet som kan komma ungdomar och yngre familjer till del.

I vårt seniorprogram kommer vi också att bygga om bostäder i vissa höghus och på bottenlägenheter i låghus till anpassade lägenheter för 55+.

Rent allmänt måste åtgärder vidtas för att motverka arbetskraftsbristen.

1. Se till att konkurrensen i byggsektorn ökas. Idag råder rent korporativistisk ordning där fack och företag tillsammans begränsar utbudet i byggandet. Vi måste på allvar öppna för företag från andra EU-länder.

2. Skapa ekonomiska stimulanser och regler så att det går att hyra ut på ett bra sätt för husägare till ungdomar.

3. Se till att invandrare snabbt kommer i arbete och öka invandringen. I byn Hillerstorp i Småland är antalet invandrare mer än 30 procent och i Gislaved kring 25 procent och alla tycks där vara i arbete och företagen ropar efter mer arbetskraft. Däremot är man dålig i storstäderna och i gamla bruksorter på integration.

4. Se till att åldersdiskrimineringsprocessen bryts. Det är ett slöseri med samhällets resurser att många äldre inte utnyttjas mer. Samhället får inte slösa med personers erfarenhet och kunskaper och det intellektuella kapital som byggts upp under årtionden.

Karl-Erik Andersson

vice ordförande, Mimer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons