Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraften behövs i vårt elberoende land

Annons

Förmågan att tänka rationellt tycks inte vara förenligt med bra och effektiv miljöpolitik, åtminstone inte inom miljörörelsen i Sverige.

Man påstår att kärnkraft är omodernt och att den lätt kan ersättas av biomassa – läs ved, solenergi med mera eller förbränning av sopor.

Västerås satsar stort på biomassa och förbränning av sopor som vi delvis behöver importera och betala för. Det kontaminerade avfallet exporteras till Norge!

En intressent kalkyl visar att 1 kg anrikat uran i elproduktion motsvarar cirka 2 miljoner ton olja. Hur många tusentals träd som behövs för samma elenergimängd kan knappast överskattas.

Miljörörelsen pläderar också för den natur- förfulande vindkraften. Den är dyr att bygga ut, ger ojämn eltillförsel och behöver utjämnas med annan elenergitillförsel för att fungera.

Utan kraftiga subventioner kan inte vindkraften byggas ut och livslängden är besvärande kort, endast cirka 20 år. Kostnaderna för underhållet av äldre vindmöllor blir ytterligare skatte-belastning på oss konsumenter.

Tysklands beslut att avveckla kärnkraften ses som en seger för miljörörelsen. Resultatet hittills är mycket nedslående med extrema höjningar av elpriserna. Svenskt grundpris 80 öre/kWh, tyskt grundpris 2,60/kWh, och då har avvecklingen knappast inletts i Tyskland.

Troligtvis tvingas Tyskland att öka förbränningen av kol, olja och gas, rysk, för att klara basbehoven av elenergi. Frankrike planerar utbyggnad av kärnkraften och räknar med ökad export till det elberoende Tyskland.

Följderna av Tysklands opportunistiska beslut, där ju tsunamirisken är begränsad, är således mycket negativa för miljön och inte minst samhällsekonomin.

Finlands sak är vår, särskilt när det gäller elproduktion. Kloka och smarta finnar bygger ny modern kärnkraft för eget behov och lönsam elexport till bland annat Sverige och Östeuropa.

Annars är ju exportsugna danskar villiga att leverera smutsig kol och oljebaserad el till Sverige, om vi tok-avvecklar vår kärnkraft.

Ny kärnkraft planeras i allt större omfattning i Asien, USA med flera länder eftersom den tillsammans med vattenkraften är det renaste och effektivaste sättet att producera el. Tydligen bedöms kärnkraften som en god framtidsinvestering i stora delar av omvärlden.

Riskerna med kärnkraft överdrivs ofta av miljörörelsen, allt för att okunniga svenskar ska anamma deras så kallade gröna vision. Man undviker noga att beröra de negativa konsekvenserna av att realisera deras så kallade gröna politik, eftersom den vid närmare granskning ökar riskerna för sämre miljö och ekonomi.

Det behövs en öppen debatt om de olika alternativa energislag vi har att tillgå, där forskare kanske kan skingra miljödimmorna i vårt elenergiberoende land.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons