Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Bryt avtalet om att bygga Anundshögsmotet

Den 6 maj 2010 fattade kommunfullmäktige i Västerås ett beslut vad avser avtal om förskottering för utbyggnaden av E18 samt medfinansiering av en ny trafikplats som under 2012 sedermera kallas Anundshögsmotet.

Annons

Beslutet gällande medfinansiering av Anundshögsmotet fattades i bred enighet. I april 2012, två år efter att beslutet fattades, kan vi nu ta till oss Trafikverkets förstudie. Den uppvisar en rad olägenheter för Badelundavägen och Anundshögsområdet. Kostnaden för att åtgärda de flesta av dessa beräknar Trafikverket till minst 30 miljoner kronor.

Trafikverkets förstudie visar att trafiken beräknas öka på grund av att väg 694 ansluts till E18 via den nya planerade motet och föreslår därför en rad åtgärder som minskar de negativa effekterna av ökad trafik. Det verkar ologiskt att bygga en trafikplats för att sedan hindra trafiken.

Den aspekten i kombination med trafiksäkerheten vid Närlunda och åtgärder som behöver ske på grund av ökad och tyngre trafik på Badelundavägen gör Kristdemokraterna i Västerås menar att det bästa vore att ompröva beslutet från maj 2010 och att Västerås stad därmed bryter avtalet med Trafikverket om utbyggnaden av den planerade trafikplatsen. Kristdemokraterna anser att den preliminära investeringskostnaden på 18 miljoner kronor borde kunna göra bättre nytta för vår stad någon annanstans.

Det övergripande transportpolitiska målet är att ”säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet. Vi har svårigheter att se den långsiktigt hållbara samhällsnyttan med trafikplatsen Anundshögsmotet, med särskild koppling till säkerhet, hälsa och miljö.

Vi stöder dock fortfarandet utbyggnaden av E18, som är angelägen, och vi ser fortfarande ett stort behov av en bra informations- och rastplatsplats vid E18.

För att signalera att bland annat Anundshög är ett viktigt turistmål anser vi att det räcker med god och tydlig skyltning med brunvita vägskyltar. Är besöksmålet tillräckligt attraktivt hittar förmodligen turisterna dit ändå.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons