Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Ge äldre LOV att välja äldreomsorg

Annons

Den 1 januari 2009 började Lagen om valfrihet (LOV) att gälla. Lagen handlar om att öka självbestämmandet för äldre med en möjlighet att välja äldreboende och hemtjänst. Kort sagt, att få vara med och bestämma om sitt blivande hem och vem som ska hjälpa till med morgonduschen.

Sex av tio kommuner i Västmanlands län har visat intresse. Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Norberg, Sala och Västerås har sökt och blivit tilldelade medel för att förbereda ett införande av valfrihetssystem. Övriga kommuner i länet, Kungsör, Köping, Skinnskatteberg och Surahammar, har däremot ännu inte sökt några medel.

Äldre personer har länge getts alltför små möjligheter att påverka både sin vardag och den omsorg de får. Hittills har det i de allra flesta kommuner bara funnits ett alternativ och det har varit det som politikerna bestämt. Detta vill vi ändra på. Vi vill flytta makt från politikerna till de äldre själva. Det gör vi genom att öppna upp för fler alternativ än de kommunala aktörerna. Det kan till exempel vara en ideell organisation eller en privat aktör som driver äldreboenden eller erbjuder hemtjänst.

I Västerås startade man redan i januari 2008 med valfrihet i hemtjänsten för både äldre och personer med funktionsnedsättning och arbetar nu helt enligt lagen om valfrihet (LOV). De går nu vidare med att utreda om man kan tillämpa denna lag också när det gäller daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättning och avlösarservice för familjer som har barn med funktionsnedsättning.

Att få bestämma själv när man blir gammal och hjälpbehövande kan vara avgörande för både livskvaliteten och tryggheten. Utgångspunkten är att ge äldre personer möjlighet att kunna fortsätta att vara den person man tidigare varit. I de drygt 30 kommuner som redan nu har Fritt Val-system är man mer nöjd än tidigare. Det gäller framför allt de äldre, men också personal och politiker. Ingen vill återgå till det gamla systemet. Inte minst uppskattar man att man kan välja bort omsorg eller vård som inte fungerar väl och välja något annat istället.

Man kan invända att små kommer inte kommer få lika många alternativ som de större. Och givetvis är det så. Men det är alltid bättre att exempelvis ha två alternativ att välja på i stället för ett. Och låt oss också betona att kontrollen av verksamheterna ska vara lika bra oavsett om det är en kommunal, en ideell eller en privat aktör.

LOV är en frivillig lagstiftning för kommunerna. Men hela 190 kommuner i Sverige har sökt pengar för att tillämpa LOV och det innebär alltså två av tre kommuner. Särskilt glädjande är det att notera att mer än 25 procent av kommunerna som sökt har en vänsterstyrd majoritet. Totalt har hela 36 procent av alla vänsterstyrda kommuner i Sverige sökt medel. I riksdagen röstade dock Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet nej till att införa lagen. De kommunpolitiker som lever nära de äldres verklighet har dock förstått fördelarna med den här reformen och det vill vi kristdemokrater både berömma och omfamna.

Men man ska givetvis ha goda skäl för att inte införa ett system som ger de äldre större makt. Anhöriga och äldre i kommuner som inte sökt medel för LOV bör absolut ställa frågan till sina kommunpolitiker: Varför får man inte välja vård och hemtjänst i vår kommun, när man kommer få göra det i grannkommunerna?

Och det är inte för sent! Det finns fortfarande lite medel kvar att söka hos Socialstyrelsen och vi uppmanar alla kommuner som inte påbörjat arbetet att göra det, först till kvarn! Valfriheten för de äldre är en för viktig fråga för att låta ideologiska skygglappar komma i vägen. Alla blir vi gamla en dag och då vill vi säkert också vara med och påverka vår vardag och vårt liv.

MARIA LARSSON

äldre- och folkhälsominister

ELISABET FRIDÉN

kommunalråd och gruppledare i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons