Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Här är fyra förbättringar i föräldraförsäkringen

I Sverige har vi i huvudsak en bra föräldraförsäkring. Men den är inte fullt så flexibel som den borde vara. Politiker har valt att göra styrande begränsningar för hur den kan användas.

Annons

 I praktiken har familjepolitiken förvandlats till arbetsmarknadspolitik. Vi kristdemokrater vänder oss emot dessa politiska pekpinnar och inser att politiken någonstans måste göra halt. Kristdemokraterna föreslår därför fyra förändringar gällande föräldraförsäkringen.

I dag kan båda föräldrarna vara hemma med sitt nyfödda barn i tio dagar. Vi tycker att föräldrar som vill ska kunna vara hemma längre tid samtidigt. Många föräldrar skulle uppskatta möjligheten att tillsammans under en något längre tid anknyta till barnet.

Vi vill också att den sjukpenning-grundande inkomsten ska skyddas i tre år, oavsett hur man tar ut sin föräldrapenning. Alla som fått barn sitter idag och räknar på hur man ska planera sina föräldrapenningdagar. Att bli gravid inom drygt ett år efter första barnet kallas talande nog ofta för ”snabbhetspremien”. Så ska det inte behöva vara.

I dag är det möjligt för föräldrarna att utnyttja föräldrapenningen tills barnet är åtta år. Men behovet av föräldrar försvinner inte för att ett barn börjar skolan. Tvärtom nås vi idag av allt fler signaler om ton-åringar som mår dåligt. Att vuxna har tid och kraft att tidigt göra något åt situationen är många gånger avgörande. I de situationerna skulle sparade föräldrapenningdagar komma till god användning och vi tycker därför att föräldraförsäkringen ska kunna användas under hela barndomen.

Glädjen över att bli förälder kan lätt grumlas av oro om man inte har en trygg ekonomi. Oavsett när man får sitt första barn måste man kunna räkna med ett rimligt stöd från samhället. Därför vill vi höja grundnivån i föräldraförsäkringen från 180 till 250 kronor per dag.

Vi vill skapa förutsättningar för goda, trygga och avstressade barnfamiljer. Det är en viktig investering inför framtiden. En föräldraförsäkring som är så flexibel som möjligt är ett viktigt instrument. Politiken ska stödja men inte att styra och ställa. Varje familj är unik och måste få ta sina egna beslut.

Emma Henriksson

riksdagsledamot för Stockholms län, talesperson i familjepolitiska frågor

Sofia Modigh

kandidat för Västmanlands län i valet till riksdagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons