Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kd: Helhetssyn behövs i miljöpolitiken

Annons

Miljöfrågan måste lyftas högre på den politiska agendan. Det blir ingen bra tillväxt om miljö- och klimatfrågorna skjuts åt sidan. Den stora utmaningen ligger i att integrera de olika perspektiven och lägga grunden för en tillväxt som är hållbar. Kristdemokraterna behöver agera tydligare och framförallt skarpare än vad vi gjort hittills och vi behöver lyfta fram förvaltarskapstanken.

Det förvånar mig att miljöfrågan inte togs upp i förra årets valrörelse. I alla fall inte i den omfattning man borde ha förväntat sig eller önskat sig. Detta till trots, de larmrapporter vi fått under de gångna åren eller den uppmärksammade dokumentären med Al Gore i "huvudrollen" och som för övrigt vann en Oscar i kategorin "Bästa dokumentär".

Jag anser att vi kristdemokrater såväl som övriga partier har anledning att vara en smula självkritiska. Det är dock positivt att kristdemokraterna på riksnivå har tagit upp frågan som en prioriterad fråga i vår verksamhetsplan för de kommande åren. Vi kristdemokrater i Västerås och i Västmanland har också miljöfrågan som ett prioriterat ämne och vi har bjudit in Anders Wijkman, europaparlamentariker för kristdemokraterna, för att föreläsa om ämnet ur ett nationellt och globalt perspektiv. Den föreläsningen blir i oktober.

Men naturligtvis räcker inte en föreläsning, utan vi måste bli skarpare och framförallt tydligare med vilken miljöpolitik som ska bedrivas under de kommande åren. Men det får inte stanna där. Som medborgare måste du och jag agera och lyfta frågan, våga ifrågasätta beslut så att vi lägger grunden för en tillväxt som är hållbar för generationer framåt.

Vi står inför en rad olika utmaningar på miljöområdet: klimatförändringen har väl förhoppningsvis inte undgått någon. Men därtill kommer en allvarlig försvagning av viktiga ekosystem. Enligt rapporten Millennium Ecosystem Assessment som kom nyligen beskrivs det hur 15 av de 24 viktigaste ekosystemen på jorden - från regnskogar till färskvatten i många regioner och fiskeresurser - är hårt utnyttjade för att uttrycka sig milt. Denna utveckling kan inte fortsätta.

Under tiden expanderar världsekonomin snabbt och förutsätter att ekosystemen är livskraftiga och kan leverera - allt ifrån fibrer, mat och vatten till en rad ekosystemtjänster som rening av luft och vatten, reglering av klimat och hydrologi, pollinering av växter och så vidare. Nu när den ekologiska balansen rubbas äventyrar vi även hela vårt ekonomiska system.

Miljöproblemet går att tackla inom marknadsekonomins ram.

Men för att detta ska kunna ske måste markandens kortsiktighet kompenseras av ramverk och regler som internaliserar miljökostnaderna, belönar beteenden som bygger på effektivitet i energi- och materialhantering och utnyttjar natursystemen på ett uthålligt sätt. Begrepp som solidaritet, förvaltarskap, subsidiaritet och miljöanpassad teknik ska vara vägledande.

Människan har alltid skövlat och förstört. Det är inget nytt. Men dagens generation och den hundra år tillbaka i tiden är de vars handlande för första gången allvarligt hotar hela planeten.

Nu är det dags att vi agerar med en långsiktig helhetssyn för vår samtida omgivning men naturligtvis även för kommande generationer. Vi måste utöva förvaltarskap på ett sådant sätt att vi med stolthet kan överlämna frukterna av vårt arbete.

På Oscarsgalan sade sig en av pristagarna vara inspirerad av Al Gore och hans budskap och pristagaren utmanade oss 1,3 miljarder tittare att bli den generation som vände skeppet. Den generationen vill jag tillhöra.

Maria Lindelöf (kd)

Politisk sekreterare, Västerås och

ombudsman Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons