Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kd-ledamöter: Levande stadskärna behövs

Annons

Vi har i en tidigare artikel belyst vikten av ett helhetstänkande när det gäller att bygga externa köpcentrum ur ekonomiskt-, socialt-. och ekologiskt perspektiv och efterlyst nya lösningar. Men vi vill också betona vikten av en levande stadskärna. Vi behöver en levande stad att vara stolta över.

Kombinationen butiker, restauranger, biograf, hotell, konserthus och stor parkeringskapacitet gör Västerås centrum attraktivt, men det finns mycket mer att göra. Mångfalden av olika storlekar och inriktningar på butiker är viktiga ingredienser för en levande stad. Likaså utbudet av restauranger och glädjande är att en ny restaurang är på väg att byggas i Stadsparken.

Nu vill vi också att man fokuserar på barnen och bygger miljöer där barnen trivs. En stor lekplats i Stadsparken efterfrågas. Utbudet av shopping, mat och aktiviteter är en del av det sociala kitt som håller ihop ett samhälle. Där har vi mycket att ta igen i centrala Västerås.

Hittills är det inte i första hand cityhandeln som drabbats när externhandeln expanderat. Stadskärnorna har haft stor motståndskraft genom tät koncentration och utbud av handel, boende och aktiviteter. Cityhandeln har i vissa fall påverkats men utslagningen har hittills främst skett i mindre centrala lägen som stadsdelscentrum, förortstorg och i centrum av mindre tätorter i Västerås. Tydliga exempel på det är Bäckby centrum, Skiljebo centrum och Skultuna centrum

Framförallt drabbas blir de svagare i samhället, för vilka stadsdelscentrum ofta fungerar som ett socialt nätverk. Dessutom drabbas dessa grupper mer då de oftast inte har tillgång till bil. Särskilt drabbas människor med nedsatt rörlighet, som synskadade samt pensionärer och ungdomar.

Därför vill vi att Västerås stad bland

annat ska arbeta för att:

- Bygg en stor härlig, central lekplats för barnen i Stadsparken

- Utveckla en plan för att behålla levande stadsdelar.

Vi vill bygga ett ekonomiskt-, socialt-, och ekologiskt hållbart Västerås. Vi anser att det krävs ett helhetstänkande för att klara detta. För att göra detta behövs nya lösningar och ett tänkande utanför boxen.

Eric Söderberg

Ledamot i byggnadsnämnden kristdemokraterna

Maria Lindelöf

Politisk sekreterare

och ersättare i kulturnämnden kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons