Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Prioritera alkoholpolitiken under ordförandeskapet i EU

Som ordförandeland för EU kommer Sverige att ha chans att vara ett föredöme på den alkoholpolitiska arenan, med en förbättrad folkhälsa som första prioritet. I det arbetet är det framför allt viktigt att prioritera tre saker - att sänka införselkvoterna, att behålla höga alkoholskatter och att förändra jordbrukssubventionerna till EU:s vinodlare.

Annons

Den svenska folkhälsopolitiken står i konstrast till den politik som idag förs på området inom EU. Hittills har man lyckats hålla stånd, men inte utan kamp. Röster höjs för att Sverige ska överge den politiken. Vi menar att Sverige bör göra tvärtom och hålla fast vid den och folkhälsoperspektivet. På det sättet kan vi visa andra länder att ansvar och omtanke är värden som politiken bör vila på i denna viktiga fråga.

Den 1 juni i år har vi chansen. Då blir Sverige ordförandeland för EU. En aktiv alkoholpolitik gör skillnad och Sverige kan visa vägen när man tar över ordförandeklubban. Vi vill se att Sveriges regering prioriterar några områden särskilt.

Införselkvoterna måste sänkas. Från semesterresan till Spanien är det fullt lagligt att ta med sig 230 liter alkohol hem. Det är dubbelt så mycket som den genomsnittlige svensken dricker per år. Det är dags att på allvar diskutera orimligheten i dessa EU-regler, som enbart försvårar för länderna att driva en egen alkoholpolitik och bidrar till olaglig vidareförsäljning.

Behåll de höga alkoholskatterna. Det finns en tydlig koppling mellan tillgång och konsumtion. Höga skatter på alkohol innebär lägre konsumtion och därmed färre som skadas, färre våldsbrott och färre barn i missbruksmiljöer. Därför är det angeläget att vi slår vakt om våra höga alkoholskatter - de räddar liv.

Förändra jordbrukssubventionerna. Jordbrukspolitiken inom EU menar vi ska ha som utgångspunkt att bidra till global livsmedelsförsörjning. Konkurrens från nya vinländer har lett till att Europa fått ett stort vinöverskott, samtidigt som människor svälter runt om i världen. Det är helt orimligt att EU:s medborgare ska behöva betala för att Europas vinodlare vill sälja produkter som blivit utkonkurrerade på marknaden. Därför måste jordbrukssubventionerna av vinodlingar starkt ifrågasättas och förändras.

I Sverige och i EU har vi möjlighet att påverka situationen genom att konsekvent driva och kräva att en restriktiv alkoholpolitik. Som kandidater i EU-valet är vi beredda att kämpa för detta. Vi är optimistiska. Runt om i Europa börjar man inse att den nuvarande alkoholpolitiken inte varit särskilt lyckosam och att man sneglar på Sverige. Därför måste vi ta tillfället i akt och prioritera frågan under det svenska ordförandeskapet.

Ella Bohlin

första kandidat i valet till EU-parlamentet

Sofia Modigh

andra kandidat i valet till EU-parlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons