Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: pröva norskmodell för fler bostäder åt unga

Annons

Vi kristdemokrater vill slopa beskattningen vid uthyrning av en del i privatbostaden. Det skulle direkt skapa ett värdefullt tillskott av bostäder, exempelvis för ungdomar och studenter som har svårt att få bostad.

Många äldre bor i större bostäder än man egentligen behöver. Barnen har flyttat hemifrån och med dagens priser på nyproducerade lägenheter blir månadskostnaden ofta högre om de skulle flytta till ett mindre boende. Följden blir att man bor kvar och bara nyttjar en del av den totala bostadsytan.

Samtidigt saknar väldigt många ungdomar egen bostad. Man har inte ekonomiska möjligheter att köpa en lägenhet och kötiden för att få en hyresrätt är lång.

I Norge finns en sådan modell som visat sig vara mycket framgångsrik. Hyresintäkten är helt skattefri om ägaren själv nyttjar minst halva bostaden för egen del. Modellen har lett till att många befintliga och nya bostäder försetts med en separat lägenhet för uthyrning.

Med stort behov av små, billiga bostäder, bland annat i Västerås, är det angeläget att hitta nya alternativ. Vi anser därför att den norska modellen bör prövas också i Sverige. Med relativt enkla medel kan befintliga bostäder byggas om och få ett mer effektivt utnyttjande. Vid nyproduktion av bostäder skapas en möjlighet att med en uthyrningsdel rejält förbättra boendekalkylen. Framför allt skapas nya, lite mindre och förhållandevis billiga lägenheter.

Maria Lindelöf

Ombudsman för Kristdemokraterna i Västmanlands län

Eric Söderberg

Malin Gabrielsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons