Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Snabbare hjälp till ungdomar med psykisk ohälsa

Runt om i Sverige finns exempel på att ungdomar kan få vänta över ett halvår för att få komma till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.

Annons

Socialminister Göran Hägglund (KD) levererar nu den ena satsningen efter den andra för att förbättra tillgängligheten. Härom veckan beslutade regeringen om fyra nya satsningar och fler kommer.

Viktigast är satsningen att förstärka vårdgarantin inom barn- och ungdomspsykiatrin. Regeringen har kommit överens med Sveriges kommuner och landsting om att korta väntetiderna så att behandling kan sättas in snabbare.

Med den förstärkta vårdgarantin minskar den maximala väntetiden till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, till en månad för bedömning och ytterligare utredning/behandling inom en månad, totalt två månader mot dagens sex. Det kan fortfarande vara lång tid men är ett stort steg i rätt riktning.

Med denna reform satsas 214 miljoner kronor per år som betalas ut efter prestation. Tanken är att pengarna ska fungera som en morot. Syftet är att få kommuner och landsting att anstränga sig ytterligare för att skynda på arbetet med att korta köerna och i Västmanland ligger vi bra till.

I Västmanland tas akutfall omhand inom BUP samma dag eller dagen efter medan icke akuta fall kan få vänta längre. Dock klaras nästan samtliga patienter inom nuvarande gräns på 90 dagar.

I Sverige råder brist på psykiatriker, specialistutbildade sjuksköterskor, logopeder och psykologer. Därför är det glädjande att till exempel Västerås kommun tar elevhälsan på allvar och gör en extra satsning genom att tillskjuta resurser.

Ska nya vårdgarantin klaras i Sverige i stort och hos oss i Västmanland krävs att de unga upptäcks tidigt - vilket ofta sker i skolan - och får hjälp på rätt vårdnivå. Det innebär att barn och unga med lättare problem ska få hjälp av "första linjens vård" som utgörs av kommunernas personal och landstingets familjeläkare. Unga med stort vårdbehov ska få hjälp av specialisterna inom BUP.

Vi vill fortsätta arbeta för att förbättra den samverkan som finns mellan hem, skola och socialtjänst samt landstingets barn- och ungdomspsykiatri. Med de nya Hägglundpengarna ökar möjligheterna för ett ännu bättre resultat i Västmanland.

Ingvar Nordén

landstingsråd

Elisabet Fridén

kommunalråd, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons