Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Solen är energikällan att räkna med

Nästan all energi som används i dag härrör från solen. Direkt solljus kan omvandlas till elektricitet genom solceller eller värme i solfångare.

Annons

Solljuset värmer även upp vattnet i sjöar och hav. Vattnet förångas, kyls ned och omvandlas till regn för att därefter på sin väg mot sjöar och hav skapa förutsättningar för vattenkraft. Luften värms upp av solen vilket skapar vind som kan nyttjas som vindkraft.

Solljuset omvandlas även till biomassa genom fotosyntes och biomassa används som bioenergi.

Till och med fossila bränslen som kol och olja härrör från solens ljus, även om detta inträffade för miljontals år sedan.

Vi vill poängtera att solen redan i dag ger kraft till Västerås energibehov, även om det handlar om indirekt solenergi.

Vi kristdemokrater önskar att solenergi utnyttjas direkt! Solljus kan generera både el och värme för husbehov från april till oktober i Sverige.

Vi vill att Västerås går i täten för solenergi som energikälla för framtidens hus. Det handlar om både solpaneler som genererar el och solfångare som ger värme. Dessa tekniska lösningar kan med fördel kombineras, men en av förutsättningarna är att husen har bra läge med mycket solinstrålning.

För att underlätta detta önskar vi att hus som byggs i dag vänds mot söder. Detta innebär att tak kan nyttjas för solel och/eller solvärme till relativt liten kostnad. Husen får också mer direkt solinstrålning, vilket innebär att energikostnaderna minskar.

Vi vill dock poängtera att detta ska ske i dialog med husbyggare och inte vara något krav. Vi är säkra på att husbyggare som räknar på energikostnaderna och planerar för hus i söderläge kommer att tjäna på detta koncept.

Med anledning av detta överlämnar vi en motion som handlar om att Västerås byggnadsnämnd ska få i uppdrag att möta småhusföretag och större byggentreprenörer i syfte för dialog och att erhålla information om problem och möjligheter med att bygga hus vända mot solen, samt att husbyggare ska informeras om fördelarna med att bygga i söderläge med takvinkeln vänd mot söder.

Ett hus som byggs i dag ska hålla i minst 100 år. Det gäller därmed att vi bygger rätt från början och planerar för våra barns framtid.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons