Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Vi fortsätter vårt arbete för ett mänskligare Västerås

Annons

Västerås kommun står inför stora framtidsutmaningar. De närmsta åren kommer att bli tuffa år bland annat ekonomiskt. Om inte statsbidragen till kommunen ökar kommer det att bli minst två år med riktigt tuffa nedskärningar som väntar.

Den parlamentariska situationen i Västerås kommunfullmäktige är något som oroar. Det blir då märkligt att det största partiet med Ulla Persson i spetsen väljer att inte ta något ansvar alls. I VLT och på möten säger hon att hon förväntar sig att vi som tillhör det andra blocket skall lägga ned våra röster i fullmäktige. Vad är det för ledarskap? Ett ledarskap som möjligen kunde passa in på 1940-talets Sverige men nu är det 2010. Ulla Persson blockerar genom sitt agerande alla möjligheter till blocköverskridande lösningar.

Västeråsarna har inte röstat in vare sig Kristdemokraterna eller övriga allianspartier i fullmäktige för att vara tysta och lägga ned sina röster. Om Persson i sin maktfullkomlighet tror att hon kommer få en enkel resa så kommer hon att bli väldigt besviken. Västeråsarna har inte gett de rödgröna en majoritet i fullmäktige och det måste man vara ödmjuk inför.

Med ett annat ledarskap för det Socialdemokratiska partiet hade möjligtvis situationen kunnat vara annorlunda. Nu får Ulla Persson bita i det sura äpplet och hantera Sverigedemokraterna i fullmäktige. Det ansvaret kan aldrig skjutas över på Alliansen.

Vilken väg skall Västerås gå i framtiden? Kommer det fortsatt satsas på små och medelstora företag?

Kommer valfriheten för småbarnsföräldrar att fortsatt finnas kvar?

Vad händer med den infrastruktur som vi under flera år byggt upp och som har betydelse för utvecklingen av turismnäringen men även andra näringar i hela Västmanland?

Kommer Socialdemokraterna att lägga ned Västerås flygplats?

Vad kommer att hända med barngrupperna i förskolan? Socialdemokraterna har gått till val på 30 timmar för alla barn. Det är en prioritering som kostar pengar. Pengar som inte finns i stadens kassakista. Vad skall de göra besparingar på?

På senaste sammanträdet i individ- och familjenämnden så passade Socialdemokraterna i budgetfrågan. Vi ser en fortsatt ökning av behovet av försörjningsstöd. Bara i år kommer kostnaderna överskrida budgeten för försörjningsstöd med närmare 8 miljoner kronor. För nästa år ser prognoserna tyvärr ännu värre ut. Men Socialdemokraterna presenterar inga egna tankegångar hur detta skall kunna motarbetas och behovet kunna minskas. Bakom varje siffra i denna statistik finns en människa. En människa som har extra behov av stöd för att komma tillbaka in i arbetslivet igen.

Riksförbundet autism och Aspergerföreningen presenterade i våras en stor undersökning om barn med osynliga funktionshinder i skolan. Det visar sig att mer än hälften av barnen inte går i skolan längre och får inte tillräckligt med stöd för att klara sin vardag med alla de utmaningar som de har. Vad skall Socialdemokraterna göra för att komma till rätta med det? Skall dessa barn få lida på grund av att Socialdemokraterna prioriterar att ge omsorg till barn som faktiskt har sina föräldrar hemma?

Hur ser det ut på äldreomsorgssidan? Kommer de som har behov av hemtjänst fortsatt få välja vem som skall ge dem hjälpen?

Mina egna tonåringar kom hem flera gånger under valrörelsen där de hade träffat socialdemokratiska valarbetare sent nattetid på McDonalds. Där var budskapet ”om ni röstar på oss kommer krogarna få ha öppet längre.” Samtliga gånger när frågan har varit uppe i individ- och familjenämnden har Socialdemokraterna röstat emot detta. Största skälet för både dem och oss till detta har varit folkhälsan. Men i en valrörelse där det gäller att värva ungdomsröster så gäller inte det. Folkhälsoargumentet används när det passar för stunden.

Att det dessutom riskerar att bli ännu mer bråk på stan vid stängningsdags tar Socialdemokraterna inte heller någon hänsyn till. Krogarnas öppettider är inte en isolerad fråga. Här behövs ett brett samtal med berörda närboende, krögarna och polisen. Att föregripa ett sådant samtal är naivt och ansvarslöst.

Jag är övertygad om att Västeråsarna snarast vill veta hur den Socialdemokratiska prioriteringslistan ser ut inför kommande två år. Vad ska de spara på?

Kristdemokraterna har ett tydligt besked. Vi tänker inte lägga oss platt i fullmäktige. Vi tänker fortsätta vara en röst för de grupper som inte själva har någon röst. Kristdemokraterna tar den ekonomiska och den parlamentariska situationen på allvar. Vi har gjort prioriteringar för att både minska behovet av försörjningsstöd och minska storleken på barngrupperna i förskolan. Vi tänker enträget fortsätta vårt arbete för att skapa ett mänskligare och tryggare Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons