Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KDU: Avskaffa public service

Annons
KDU tycker att Sveriges radio kan läggas ned.Foto: TT

TV-avgiften har spelat ut sin roll. Men istället för att slopa den väljer regeringen att göra den obligatorisk. Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU) vill skrota TV-avgiften, lägga ner Radiotjänst och göra radio- och TV-innehav helt avgiftsfritt.

Från 1 januari 2019 kommer alla över 18 som betalar skatt också tvingas att betala TV-avgift. Detta gäller även den som av ekonomiska skäl inte har en TV-mottagare hemma.

Public service-företagen Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion ägs av en statlig förvaltningsstiftelse som består av politiker som utses av regeringen. Regeringen utser också den granskningsnämnd som ska tillgodose att programinnehållet förblir opartiskt, som består av före detta anställda journalister på företagen. En anmälan till Granskningsnämnden leder sällan till att någon fälls.

Vi behöver ingen propagandamyndighet som talar om för oss vad vi ska tycka. Public service är statens förlängda arm in i ditt vardagsrum.

Public service är statens förlängda arm in i ditt vardagsrum.

De som försvarar public service brukar lyfta fram att det är viktigt att medborgarna nås av samhällsinformation i samband med kriser, exempelvis om Sverige hamnar i krig eller hotas av naturkatastrofer. Det tycker vi också.

Men idag finns det redan en överenskommelse mellan Radioutgivareföreningen, SOS Alarm och Räddningsverket som ger staten (MSB) rätt att bryta sändningen i samtliga kanaler för att gå ut med Viktiga Meddelanden till Allmänheten (VMA), om så behövs. Detta behöver vi inget public service för, i synnerhet inte ett som vi tvingas betala tusentals kronor till varje år.

Public service fyller ingen funktion i dagens medielandskap. Därför vill KDU avskaffa det. Då kan vi även lägga ner Radiotjänst, som äter upp din TV-avgift för att finansiera jakten på dem som inte betalar.

Det finns inget egenvärde i att behålla TV-avgiften i någon form. Ända sedan vårt parti bildades, har vi slagits för en fri och obunden television med ett stort kanalutbud. Vi kan inte acceptera att en viss sorts TV-kanal gynnas på bekostnad av andra. SVT, SR och UR måste bära sina egna kostnader.

Det finns inget egenvärde i att behålla TV-avgiften i någon form.

Vi i KDU vill ha en fri och från staten obunden television med lika spelregler för alla, som heller inte kostar mer än det kanalpaket du betalar idag. Med vårt förslag blir radio- och TV-innehav avgiftsfritt.

Johanna Ridderström

ordförande, KDU Västmanland

Jesper Songer

vice ordförande, KDU Västmanland

Simon Berneblad

mediepolitisk talesperson, KDU Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons