Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kent Persson (v): De flesta har ändå inte råd med städhjälp

Annons

Vänsterpartiet vill inte hindra någon privatperson från att anlita städhjälp. Det går alldeles utmärkt att vända sig till en av alla de städfirmor som redan finns.

Men vi tycker det är fullständigt orimligt att, som regeringen nu föreslår, ta 1,5 miljarder kronor av våra gemensamma skattemedel för att göra det billigare för de välbeställda att få sina hem städade. Samtidigt som äldreboenden, daghem och skolor skriker efter mer personal och resurser, men nekas dessa -för att vi inte har råd-.

Bara en av tio svenskar kommer att köpa de subventionerade hushållstjänster som regeringen vill införa, enligt en undersökning som Sifo/Aftonbladet gjort. De allra flesta hushåll har helt enkelt inte råd att köpa hjälp i hemmet, inte ens med subventionerat pris.

Men för hushåll med mycket god ekonomi och höga inkomster öppnar sig en enormt stor skattesänkning. Till exempel kommer ett par som har råd att anlita hushållstjänster för sammanlagt 200000 kronor under ett år att kunna sänka sin skatt med 100000 kronor samma år.

Man kan med fog påstå att vad regeringen är på väg att göra är helt enkelt att införa ett nytt bidrag som nästan kostar 1,5 miljard kronor och som i huvudsak bara kan användas av familjer som har en mycket god ekonomi. Det upprör mig eftersom vi har så många andra områden som vi skulle behöva avsätta mer pengar till, exempelvis barnomsorg, äldreomsorg och höjd a-kasseersättning.

Allianspartierna påstår dessutom att det nya bidraget om hushållstjänster gynnar jämställdheten mellan kvinnor och män. De menar att om man köper hushållstjänster slipper kvinnor utföra hushållsarbete hemma och de kan därmed lönearbeta mer. Men det alliansen gör är att de osynliggör själva grundproblemet, nämligen att alltför många män inte tar sitt ansvar. Uppfattningen om vad som är kvinnligt respektive manligt befästs genom alliansens förslag. Högavlönade män och kvinnor kan köpa sig fria från en diskussion om en mer jämställd fördelning av hemarbetet.

Vi inom vänsterpartiet jobbar i stället för en generell arbetstidsförkortning för att få vardagspusslet att gå ihop. Det är en reform som till skillnad från regeringens överklassavdrag kommer alla till del.

Kent Persson

Riksdagsledamot för vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons