Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kent Persson (v): Hellre bättre välfärd än skattesänkningar

Det är inte konstigt att regeringen har svårt att hitta stöd för sin politik. Enligt en stor opinionsundersökning från Sveriges kommuner och landsting säger 90 procent att de föredrar högre kvalitet i vården, skolan och omsorgen framför sänkta
skatter.

Annons

Regeringens politik går ut på det rakt motsatta: spara på sjuka och arbetslösa och använda statens överskott till att sänka skatter.

Regeringen drar nu in pengar som skulle ha gått till vård, skola och omsorg. Statsbidragen till kommuner och landsting minskar med 3,1 miljarder kronor 2009 och 5,9 miljarder 2010. Regeringen sparar på välfärden trots att kommunsektorn nästa år beräknas gå med underskott. Så nu väntar nya besparingar. Tvärtemot opinionen som vill se bättre kvalitet i välfärden.

När regeringen fryser statsbidragen förlorar kommunerna och landstinget i Västmanlands län 248 miljoner kronor år 2010. Det motsvarar lönekostnaderna för över 500 anställda.

Om vi inte ska anställa fler i välfärden nu, när arbetslösheten är hög och staten har stora överskott, när ska vi göra det då?

Vänsterpartiet har föreslagit en genomgripande jobbsatsning. Vi tillför pengar som ger kommuner och landsting möjlighet att nyanställa genom ett specialriktat anställningsstöd. Det har vi råd med om vi säger nej till regeringens skattesänkningar som kostar staten 70 miljarder varje år. För oss är valet enkelt - bättre kvalitet i välfärden går före skattesänkningar.

Just nu är vi det enda riksdagsparti som driver den sortens krav. Miljöpartiet hade ett bra förslag om 50 000 nya skattefinansierade välfärdsarbeten i valrörelsen - men det finns inte ett ord om det

i deras budgetmotioner.

Socialdemokraterna tvekar att ta den breda välfärds-opinionen i hand och lägga fram konkreta, genomgripande förslag för fler jobb i välfärden.

Ska Sverige välja en väg i linje med opinionen, så krävs en förändring. Vi

behöver utbilda fler i välfärdsyrkena och samtidigt ta itu med löneläget så att framtidens jobb blir attraktiva.

Det går att välja en väg mot högre kvalitet i välfärden. Vi i vänsterpartiet vill inget hellre än att de andra partierna ska lyssna på den opinion som säger nej till sänkt skatt och som istället vill se fler anställda i välfärden.

Kent Persson

riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons