Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjell Strandberg: Kvinnligt företagande bör helst också generera tillväxt

Med anledning av professor Anders W ­Johanssons replik förtydligar jag här min metafor ekonomisk solförmörkelse, så att budskapet inte misstolkas.

Annons

När det gäller den solförmörkelsens geografiska spridning så är den global, dock med skillnader både vad gäller styrkan och andra olikheter mellan länder och även inom länderna. Så kontentan av detta är att min ekonomiska solförmörkelse, som jag återger i artikeln, drabbar världen, Sverige och Västerås. I Västerås drabbas även Högskolan och professor Johansson. Ingen kommer att gå helt skadeslös ur denna, men självklart med mycket stora skillnader.

När det gäller kvinnligt företagande så har jag inget personligt emot om en före-tagare är kvinna. Båda könen är välkomna med bidrag till vår tillväxt. Däremot anser jag det vara helt fel att staten genom olika organ och närstående organisationer driver fram ett konstlat företagande som marknaden inte har behov av. Om behovet finns ställer jag mig frågande till varför det inte kan tillfredställas genom egen kraft av duktiga kvinnliga entreprenörer.

Att behöva betala för något som i förlängningen varken efterfrågas av marknaden eller lämnar ifrån sig andra godartade synergier köper jag inte. Att sedan en professor på Mälardalens högskola anser att hundratals miljoner är "småpengar" - den åsikten delar inte jag. Men det jag anser är värre än pengasummans storlek är den negativa signal som skickas ut till framtidens kvinnliga och manliga entreprenörer.

Sverige kommer aldrig att kunna köpa sig till en ny Ingvar Kamprad. Dessa genuina entreprenörer växer varken på träd eller går att köpa. Sverige kommer att behöva många framtida Ingvar Kamprad som helst också stannar kvar i Sverige och bedriver global affärsverksamhet.

Jag hoppas även att Mälardalens högskola skall generera nya framtida entreprenörer, både kvinnor och män, då i mina ögon helst entreprenörer med ett globalt seende.

Kjell Strandberg

global tillväxtentreprenör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons