Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarar politikerna att gå en dag i de sjukvårdsanställdas skor?

I dagarna kommer politiker i vårt landsting och i våra kommuner här i Västmanland att få inbjudning om att ”gå en dag i våra skor”.

Annons
Gå en dag i våra skor. Våra yrken har högst förtroende hos människor i Sverige. Vi vill att det ska fortsätta vara så. Vi vet att det blir stor brist på våra professioner i framtiden. Med bra avtal blir det lättare att rekrytera kunniga och kompetenta kvinnor och män. Foto: Peter Krüger

Vi vill att politiker ska få känna på hur det är att vara sjuksköterska, barnmorska, biomedicinsk analytiker eller röntgensjuksköterska.

Vår kunskap behövs dag som natt, året om. Det spelar ingen roll om det är midsommarafton, julafton eller nyår. Vi jobbar alltid. Vi vill skapa förutsättningar för att även våra medlemmar som måste arbeta på obekväma arbetstider ska få ett hållbart yrkesliv. Hälsosamma arbetstider garanterar också högre livskvalitet samt ökar säkerheten för våra patienter.

I dag har vi dessvärre inte rätt förutsättningar, läget i hälso- och sjukvården är pressat. Inför sommaren är situationen kritisk på många håll. Vårdförbundet och verksamheterna vittnar om omfattande brist på både specialistsjuksköterskor och sjuksköterskor. På många håll saknas även barnmorskor. Läget är något bättre när det gäller biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

Arbetsgivare erbjuder extra ersättning till dem som inte tar semester, det till våra yrkesgrupper där Arbetsmiljöverkets rapporter visar att det är vi av alla akademikeryrken som är mest drabbade av arbetsrelaterad ohälsa. Statistik visar också att de som avstår från sin semester eller skjuter på den i högre utsträckning måste sjukskriva sig av utmattning framåt hösten. Precis som alla andra behöver vi vila och återhämtning.

Vi behöver långsiktiga, hållbara villkor även för våra medlemmar som är chefer och ledare. De har ansvar för vår livsviktiga kunskap dygnet runt.

Ny forskning om hur arbetstider och nattarbete påverkar hälsan visar exempelvis att ständig natt är ohälsosamt på grund av omställningen dag och natt, ju färre nätter ¿i sträck desto bättre. Forskningen visar att det är framförallt bröstcancer och hjärt- kärlsjukdomar som ökar för dessa grupper. Regelbundna hälsoundersökningar ska självklart erbjudas alla med ständigt nattarbete och även till de som jobbar rotation mellan dag/natt.

I dag ser villkoren för arbete på obekväm arbetstid olika ut för medlemmar i olika delar av landet. Vissa har bra lokala överenskommelser, men på flera håll saknas bra avtal och många får dålig kompensation för obekväm arbetstid. Behovet av vila och återhämtning är självklart lika stort oavsett om man bor i Norrbotten eller i Västmanland. Därför vill vi ha en central bestämmelse med Sveriges kommuner och landsting (SKL) som reglerar detta.

Våra egna undersökningar visar att en del medlemmar väljer att gå ner i arbetstid för att orka med arbetssituationen så att det går att kombinera arbetsliv och privatliv. Med en mer flexibel ob-ersättning, som även kan tas ut i form av ledighet, kan fler fortsätta jobba heltid men ändå ha möjlighet att kombinera yrkesliv och privatliv på önskat sätt.

Våra yrken har högst förtroende hos människor i Sverige. Vi vill att det ska fortsätta vara så. Vi vet att det blir stor brist på våra professioner i framtiden. Med bra avtal blir det lättare att rekrytera kunniga och kompetenta kvinnor och män till våra fantastiska jobb. Efter en dag i våra skor vill vi höra vad ni lokala politiker tycker och vill?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons