Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köer i barnomsorgen allt vanligare

Annons

Köerna till barnomsorg/förskola i Västerås växer. För närvarande står 250 barn i kö. Situationen har på många håll blivit så besvärlig att familjer får beskedet att de i bästa fall kan få plats i höst när skolan startar och platser frigörs.

Enligt skollagen ska Västerås stad erbjuda plats i barnomsorgen inom tre till fyra månader efter anmälan. Något som i dag inte efterlevs.

Vi moderater har lagt ett antal förslag som kan göra att det blir fler platser utan att barngruppernas storlek ökar. Det handlar om fri etablering för barnomsorg i Västerås, satsning på dagbarnvårdare och begränsad tid i förskolan för barn till arbetssökande och föräldralediga. Vi moderater har förslagit fri etableringsrätt för daghem och förskolor som klarar kvalitetskraven.

Eftersom Västerås stad har en enhetlig ersättningsmodell så är förutsättningarna tydliga. Samma villkor ska gälla för privat verksamhet som för kommunal. Det blir då familjerna som styr vilken barnomsorg/förskola som barnen ska gå i och inte som i dag, politikerna.

Familjedaghem är ett viktigt alternativ till förskolan. Alla barn är olika och det är därför viktigt att det finns olika verksamheter för att var och en skall hitta det som passar dem bäst. Vissa barn trivs bättre i en mindre grupp som det finns i familjedaghemmet.

Familjedaghemmen ska också kunna vara familjefritidshem. Familjernas önskemål utifrån barnens behov måste vara väg-ledande när barnomsorg/förskolor och fritidsverksamhet planeras.

Vi har också föreslagit att familjedaghemmen utvecklas så att man kan vara dagbarnvårdare till sina egna barn om man tar emot minst lika många barn till. Om man har två egna barn och öppnar sitt hem för ytterligare två barn så kan man bli dagbarnvårdare åt fyra barn.

Vi är också öppna för att införa den modell som föreslagits i Nacka. Att föräldrar kan anställas som dagbarnvårdare till enbart egna barn utan krav på att också ta emot ytterligare barn. Det ger föräldrar möjlighet att vara hemma längre med sina egna barn.

Vi har också i samband med budgetarbetet föreslagit att barn till föräldralediga och arbetslösa ska erbjudas pedagogisk tid i förskolan 15 timmar per vecka i stället för dagens 25 timmar per vecka.

För Västerås Stad är det viktigt att vi kan erbjuda familjer som bor här eller står i begrepp att flytta hit, en barnomsorg/förskola som utgår från deras önskemål och barnens behov.

Elisabeth Unell

Margareta Berg

Peter Jannborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons