Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kom ut ur garderoben och berätta

Annons

Stampen, Morgonpress, Länsförsäkringar Bergslagen och delar av familjen Pers (vars gemensamma bolag heter PLMS AB) har gått ihop. De har, efter köp, röstmajoritet i koncernen VLT. Tanken är att Stampen, alltså Göteborgs-Posten, skall bli ägare av VLT.

Så långt hängde jag med. Sedan kom en annan aktör in på marknaden: direktör Stig Fredriksson, landets snålaste tidningsdirektör och genom sin hustru, familjen Hamrin, ägare till bland annat flaggskeppet Jönköpings-Posten och ett antal mindre tidningar.

Han köpte drygt tio procent av VLT-aktierna för 150 kronor per styck, 40 kronor mer än vad PLMS AB erbjuder.

Då hängde jag inte med längre.

Jag blev till och med orolig. Jag tror ingen VLT-anställd vill ha Stig Fredriksson som stor ägare med tanke på hans lönesättning.

Jag har jobbat på VLT i över 40 år. Familjen Pers har varit den största ägaren hela tiden. Familjen Pers har varit en bra arbetsgivare. Annars stannar man inte så länge som jag inom samma företag.

I torsdags kom Pressens Tidning, arbetsgivarnas tidning. Där läste jag en krönika av medieforskaren Stefan Melesko.

Så här avslutar Melesko sin artikel:

"För mig är det obegripligt att man (PLMS AB avses, min anmärkning) inte verkar ha lagt in en möjlighet att krypa ur budet. Ännu återstår många intressanta turer i affären."

I Resumé, nyhetstidning om medier och marknad, samma dag får jag läsa att "en vanlig teori är att Peter Hjörne behöver stärka Stampen inför den försäljning till Schibsted som väntas så snart hans far Lars lämnar scenen".

Då blir jag riktigt orolig. Stampen blir ägare av VLT. Schibsted, som redan äger Aftonbladet och Svenska Dagbladet, blir då ägare till Stampen och - VLT.

Jag blir inte klok på det här.

Kan inte företrädarna för PLMS AB komma ut ur garderoben och berätta i klartext vad som är på gång? Vi som jobbar på VLT har rätt att få veta.

OLLE STENBERG

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons