Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal: Arbeta till 75 – ett provocerande förslag

Statsminister Fredrik Reinfeldt gjorde i förra veckan ett utspel om en vision om att göra det möjligt att arbeta fram tills 75-årsdagen.

Annons

Tyvärr blir förslaget ett slag i ansiktet för många av dem som i dag sliter i vardagen med tunga lyft och tunga arbetsuppgifter. Många av dessa är Kommunals medlemmar. Förslaget vore utmärkt om vi var friska och pigga så länge. Det vore underbart, men de allra flesta av dem som arbetar inom vård och omsorg orkar knappt fram till dess att de fyller 60 år.

Kalla fakta är att tempot och belastningarna måste ned för att den här visionen ska kunna gälla för alla och inte bara för några. För många av dem som arbetar inom vård och omsorg är det provocerande att bara prata om att höja pensionsåldern.

Ska vi kunna få ett längre arbetsliv krävs förändringar på arbetsmarknaden. I dag slits väldigt många ut i förtid och dessutom har regeringens utförsäkringar lett till omfattande utslagning från arbetsmarknaden. Att enbart tala om höjd åldersgräns blir provo-cerande för alla dem som skulle vilja, men som faktiskt inte kan klara av att arbeta längre.

Vi menar att det finns flera saker som regeringen skulle kunna göra så att fler orkar jobba fram till 65 år. Det är exempelvis att lag-stifta om minimibemanning i äldreomsorgen, att lagstifta om rätt till heltid och laga så att kommunpolitikerna ser till så att arbetsvillkoren blir bättre.

När detta är uppfyllt finns det kanske mer realism i statsministerns vision. Nu förblir det endast en magstark vision och ingenting annat.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons