Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal: Nej, vi oroas inte av privat vård

Annons

Efter VLT:s artikel den 17 oktober om vad som händer i landstinget efter nyår när Vårdval Västmanland ska träda i kraft så vill vi i Kommunal tillföra följande: Vi är inte rädda för privat vård. Men vi är väldigt oroliga för det som kan hända när landstinget väljer att inte gå till regelrätt upphandling av vården.

I en regelrätt upphandling så har personalen rätten enligt lagstiftning att följa med till den arbetsgivare som vinner upphandlingen. I landstinget sätter man lagstiftningen ur spel så det finns ingen rätt för personalen att följa med till eventuell ny arbetsgivare. Det är upp till den auktoriserade

läkaren att välja vem eller vilka han eller hon vill arbeta tillsammans med. Det är även upp till läkaren att bestämma var han eller hon vill öppna sin verksamhet och i vilka lokaler. Det betyder i praktiken att landstinget kan stå med kostnaden för övertalig personal och tomma lokaler.

Vi anser att ett upphandlingsförfarande är ett bättre sätt att garantera personal att få behålla sina arbeten. Det finns ingen sådan garanti i Vårdval Västmanland. Men vi vill att våra medlemmar ska ha samma trygghet som andra när vården läggs ut till privata utförare. Vi vill inte ha någon smygprivatisering utan följa lagstiftningen.

När man läser Magnus Edlunds kommentarer blir man mörkrädd. Vad menar han när han till VLT säger "Den nya modellen skapar fler jobb och duktigt folk kommer att få jobb". De som idag är anställda i landstinget, hur duktiga tycker han att de är?

Det är politikerna som har bestämt att Vårdval Västmanland ska genomföras. Vi anser att de har ansvar för den kompetenta och duktiga personal som de redan har anställda. Det är de som ska garanteras arbete innan det börjar pratas om fler som får jobb.

Kjell Enderborns uttalande vill vi kommentera så här: Visst, vi har varit med och fått information samt underlag som ändrats utifrån politikernas inriktning. Det har vi inte haft synpunkter på. Det är fortfarande personalfrågorna som står högst på vår dagordning.

Men hans uttalande i VLT när det gäller Kalla fakta och landstingsdrivna vårdcentraler kommenterar vi så här: Är det inte just landstingsdrivna vårdcentraler som Vårdval Västmanland handlar om? Ni vill ju göra dem privata!

Vi kan bara konstatera fakta: Det finns ingen vilja att säkerställa personalens arbete och anställningsvillkor. Privatiseringen går före personalens trygghet i Vårdval Västmanland.

Sven Frank

Kommunal Västmanland, sektion 2

Anita Fredriksson

Kommunal Västmanland, sektion 4

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons