Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalråd förlitar sig på staten

Annons

Mats Ericson (v) och Ulla Persson (s) menar i VLT den 21 september att Västerås ekonomi tål att jämföras. De jämför sig med andra kommuner som har det kärvt ekonomiskt som en följd av socialdemokratisk politik i riksdagen och socialdemokratisk politik i kommunen.

Men de senaste åren av socialdemokratiskt och vänsterpartistiskt styre i Västerås har stadens ekonomi kommit att undermineras. Det finns inte de marginaler som krävs för att kunna klara en budget i balans. I oppositionen har vi tagit vårt ansvar och varit med om att besluta om sparåtgärder både i år och föregående år.

I år föreslogs sparåtgärder i augusti för att klara budget i balans för 2004. Detsamma gällde 2003 då kommunstyrelsen fattade beslut om sparåtgärder i maj. Det är en ohållbar politik, att år efter år ha krisbeslut för att budgeten skall balansera. Det krävs tydliga, långsiktiga lösningar och prioriteringar.

Socialdemokraterna och vänstern lovar höjd lärartäthet. Men samtidigt väljer de att inte skjuta till tillräckliga medel för lönehöjningar för lärarna. Hur ska den ekvationen gå ihop?

Vi moderater vill ta ansvar för en realistisk och balanserad budget. I vårt budgetalternativ för 2005 har vi därför lagt in en högre kompensation för de höjda lärarlönerna. Det är kostnader som vi vet kommer - därför ska de finnas med i budgeten. Vi har också föreslagit större marginaler för att undvika panikbesparingar så fort intäkterna viker.

Det är genom en balanserad budget som vi kan klara välfärden i framtiden. Detta förutsätter livskraftiga företag som kan utvecklas utan onödiga byråkratiska regler och straffbeskattning. Genom en socialdemokratisk politik är allt fler beroende av bidrag för den dagliga försörjningen. Återigen ökar antalet hushåll i Västerås som behöver försörjningsstöd.

Ulla Persson (s) och Mats Ericson (v) gör som tidigare. De förlitar sig på socialdemokratisk politik på riksnivå som skall komma och rädda Västerås stads ekonomi. Men historiskt är det sällan eller aldrig som regeringen fullt ut kompenserar kommunerna för ökade kostnader till följd av statliga reformer. Maxtaxa och flyktingmottagandet är bara två av många exempel.

Vis av erfarenheterna från innevarande år (och tidigare) bör de passa sig. Det visar sig nämligen att den socialdemokratiska regeringen lovar runt men håller tunt.

ELISABETH UNELL

JESSICA POLFJÄRD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons