Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen viker ned sig emot byggbolagen

Annons

Mitt inlägg i VLT 3 maj handlade om Västerås kommuns ensidiga satsning på bostäder, som vanligt folk inte har råd med, och den släpphänta hanteringen av byggbolagen. Här kommer en fortsättning:

I min insändare 14 januari 2016 ställde jag också frågan: När kommunen utser ett byggbolag att bebygga ett visst område, vilka är urvalskriterierna? Som exempel, vilka är kraven på maximal och reglerad lägenhetshyra? Inget svar här heller från kommunens makthavare, förstås.

I VLT 31 mars 2017 refereras från fastighetsnämndens möte om krav på byggföretagen för nytt bostadsområde på Öster Mälarstrand. Kraven gäller bland annat att kunna bygga snabbt. Brådskan är ju önskvärd, men pressad tidplan är alltid kostnadsdrivande, och hyresgästerna / köparna måste naturligtvis stå för de extra fiolerna.

L och M ville att byggbolagen ska konkurrera med priset, och att urvalskriterierna är objektiva och mätbara. Det röstades ned, och nämnden beslutade i stället att alla anbudsgivare ska få en förklaring till varför de fått eller inte fått marktilldelning.

Man blir bestört. Saken har ju inte ett dugg med partiideologi att göra. L:s och M:s alternativ borde självklart ha funnits redan i tidernas begynnelse i kommunens krav på byggbolag. I stället ersätts krav med subjektivt tyckande utan distinkta kriterier. Kan det bli flummigare och mer undfallande gentemot byggbolagen?

Stig Nylén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons