Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuner och landsting utvecklar VL tillsammans

Annons

Västmanland ska ha tåg och bussar som gör det lätt att ta sig mellan jobbet, studierna, vården och hemmet. Ett första steg togs på Västmanlands lokaltrafiks ägarmöte 22 maj då landstinget och länets samtliga kommuner blev överens om ett upplägg för de närmaste åren. Det är ett upplägg som bör tilltala kommunalråden i Sala och Norberg eftersom det innehåller precis vad de efterlyser i sitt debattinlägg (VLT 22/5, FP 24/5).

Ägarmötet har enats om en budget för 2007, där både kommuner och landsting skjuter till extra miljoner för att bland annat klara kostnader för höjda löner och dyrare drivmedel.

2007 börjar också arbetet med att införa stomlinjerna, som ska göra livet lättare för pendlare och alla andra som behöver ta sig mellan länets orter. Det blir bland annat direktbussar från Hallstahammar och Surahammar till Västerås och Köping och tätare tågturer på Bergslagspendeln.

Från 2008 renodlas ansvarsområdena. Landstinget får helhetsansvar för den regionala trafiken mellan kommunerna i länet och kommunerna tar ansvaret för trafiken inom kommungränserna.

När landstinget själv får svara för den regionala trafiken blir det bättre möjligheter att utveckla samarbetet med andra län och trafikhuvudmännen där. Detta ska leda till enhetligare taxor och lägre priser för resenärerna.

Med detta påbörjas arbetet med att verkställa målen i socialdemokraternas och vänsterpartiets landstingsplan för 2007: att förbättra kollektivtrafiken, utveckla ett stomlinjenät och öka resandet med VL.

Glenn Andersson (s)

landstingsstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons