Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunerna betalar inte forskning och utveckling

Annons

Nej, Gunnar Björklund (VLT den 30 november), kommunerna ska inte betala den forskning och utveckling som vi räknar med ska kunna bedrivas i anslutning till Växtkraftprojektet. Växtkraftbolagets uppgift är att röta bioavfall och producera jordförbättrings-medel och fordonsbränsle. Verksamheten ska bedrivas affärsmässigt. Det ekonomiska risktagandet i projektet är noga analyserat. Vi fattade beslut om att bygga anläggningen först efter att ett antal förutbestämda beslutskriterier var uppfyllda.

Ett viktigt sådant var att staten tog ett ansvar genom det statsbidrag som finansierar nästan halva investeringen. Till detta har vi även fått EU-medel som täcker ytterligare en del av investeringen men också forskning och utveckling.

Vår roll när det gäller forskning och utveckling handlar om att göra anläggningen tillgänglig för forskning och utveckling, stötta forskarna med bakgrundsmaterial, delta i referensgrupper etcetera. Finansieringen av forskningen kommer att ske på sedvanligt sätt med anslag från forskningsinstitut.

För vår del sätter vi med detta svar streck i debatten med Gunnar Björklund. Vi kan efter denna och andra debatter med Gunnar Björk-lund konstatera att vi har helt olika uppfattning om hur en långsiktigt hållbar avfallshantering ska utformas.

Bengt Gustafsson,

styrelseordförande Svensk Växtkraft AB

Per Nilsson

vd Vafab

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons