Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunerna måste bli bättre på hbt-frågor

Annons

Lagar och regler ska inte vara annorlunda för att du är homo-, bi- eller transsexuell. För oss moderater är det en självklarhet, men långt ifrån för alla.

Hbt-frågor handlar också om det lilla. Om vardagsfrågor som ligger nära, som kommuner och landsting ansvarar för.

Här finns det många utmaningar att arbeta med: Brist på kunskap, behov av bättre bemötande och ökat synliggörande.

Det handlar om unga som mår dåligt, om bemötandet i skolan och om diskriminering på jobbet. Det innefattar trygghet från hatbrott och homofobi som sticker fram, och om att få bli gammal på sina egna villkor.

Därför måste västmanländska kommuner säkerställa bemötandet i vardagen: i skolan, vården och omsorgen.

Vi vill att det ska vara möjligt att leva öppet och bli bra bemött i Västmanland och i hela Sverige. Vi vet att kommuner som är öppna och bejakar mångfald tjänar på det. För oss är det att vara attraktiv.

För andra året anordnas en pridefestival i Västerås. Självklart deltar vi moderater även detta år, både på plats och i paraden för att manifestera alla människors lika värde, det är för oss en självklarhet.

Det är självklart för att vi har mer att göra för hbtq-personer i Sverige och för att stå upp för den självklara men i omvärlden fortfarande kontroversiella uppfattningen att mänskliga rättigheter ska omfatta alla. Inte minst Moderaterna har sedan 2006 på flera sätt bidragit till att stärka hbtq-personers rättigheter, till exempel genom att införa könsneutrala äktenskap och att ta bort krav på sterilisering för transpersoner som byter juridiskt kön.

Den nuvarande regeringen har också lagt fram den första samlade nationella hbt-strategin i Sveriges historia. Vi hoppas att regeringens hbt-strategi ska fungera som viktig inspiration för alla kommuner. Västerås och Västmanland ska präglas av just den mångfald och öppenhet som lockar människor att bosätta sig och trivas. All kärlek är jämlik. All kärlek är bra kärlek.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons