Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Komvux elevkår: Vi drabbas hårt av nedskärningarna

Annons

Komvux har fram till nu varit den enskilt största utbildaren för vuxna i Sverige. Till följd av nedskärningarna till vuxenutbildningen i Västerås måste komvux och de andra vuxenutbildningsutförarna strypa sin verksamhet rejält. Detta får förödande konsekvenser för många västeråsare. Dels har vi många studerande som planerat sin framtid en eller flera terminer i förväg, dels kommer många inte att få påbörja en ny utbildning.

De utbildningar som drabbas först och främst är de yrkesförberedande, som exempelvis kock, kallskänka och vård och omsorg, samt en stor del av de gymnasiala kurserna. De kurser som troligen blir kvar är de lagstadgade utbildningarna såsom svenska för invandrare och grundskolan samt behörighetsgivande kurser. Detta innebär alltså att det i Västerås inte finns någon möjlighet att utbilda sig till exempelvis undersköterska trots att det finns stor efterfrågan på kompetent undersköterskepersonal.

Det innebär också att det finns mycket liten möjlighet för både svenskar och invandrare att skaffa sig gymnasiekompetens, då det endast på gymnasial nivå kommer att finnas behörighetsgivande ämnen kvar. De ämnen som kommer att finnas kvar på gymnasial nivå är alltså kärnämnena och kurser som ger särskild behörighet. Personer som är för gamla för vanligt gymnasium kan alltså inte få ett slutbetyg, trots att det krävs för att komma in på många utbildningar på eftergymnasial nivå.

En del studerande söker sig redan nu till vuxenutbildningar i andra städer, andra går tillbaka till jobben de inte trivs med. Ytterligare andra kommer att stå utan jobb eller annan inkomst. Vilket ansvar har kommunen för dessa människor?

Går det dåligt för vuxenutbildningen 2007 kan det dessutom bli besparingskrav, vilket i så fall kommer att innebära att nedskärningarna i år även får konsekvenser under 2008. Trots att kommunen hade ett överskott på cirka 187 miljoner kronor förra året har den ännu inte skjutit till de dryga sex miljoner kronor som skulle skona vuxenutbildningen i Västerås från nedskärningarna redan nu till hösten.

Lisa Nordmark

Ida Karlström

Elevkåren Komvux

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons