Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kön till LSS-bostäder ska byggas bort

Annons

Nu i veckan togs tre nya gruppbostäder med 18 nya lägenheter på Skälby, i Dingtuna och vid Brottberga i bruk för personer med omfattande funktionshinder enligt lagen om särskilt stöd och service (LSS).

Grundtanken bakom LSS är mycket bra. Självklart är LSS mycket viktigt för personer med svåra funktionshinder. I min roll som ordförande i nämnden för funktionshindrade har jag mött många personer som berörs och de, liksom deras anhöriga, intygar ofta hur stor betydelse LSS haft för dem. Mycket har gjorts för att det ska bli bättre.

Men vi socialdemokrater är ändå inte nöjda förrän alla personer med funktionshinder som behöver en bostad också har fått det.

Ända sedan nämnden för funktionshindrade inrättades den 1 november 2002 har Västerås kommuns resurser till insatser för funktionshindrade ökat successivt. 2003 var budgeten för nämnden för funktionshindrade 325 miljoner kronor. Nästa år är den 434,3 miljoner kronor, en ökning med 119 miljoner kronor och 34 procent på fyra år.

En stor del av de nya resurserna har använts till att få fram fullvärdiga lägenheter i gruppboenden för funktionshindrade. Från 1995 fram till 2002 tillkom 54 nya fullvärdiga LSS-lägenheter Västerås. Sedan tillkomsten av nämnden för funktionshindrade har takten i utbyggnaden ökat väsentligt.

2003 tillkom 26 nya fullvärdiga lägenheter.

2004 tillkom 17 nya fullvärdiga lägenheter. Dessutom tillkom ett 40-tal servicebostäder med personalstöd.

2005 blir det, utöver de 18 nya fullvärdiga lägenheterna på Skälby, i Dingtuna och vid Brottberga, ett drygt 20-tal nya servicebostäder med personalstöd.

2006 tillkommer ytterligare 20 nya fullvärdiga lägenheter och ett tiotal servicebostäder med personalstöd.

Sammantaget tillkommer det således 81 nya fullvärdiga lägenheter åren 2003?2006. Under samma period har det även kommit till ett stort antal servicebostäder med personalstöd. Efter 2006 års utbyggnad kommer det därmed att finnas 135 LSS-bostäder i Västerås, en ökning med 150 procent på bara fyra år. En fortsatt utbyggnad av LSS-bostäder planeras även för år 2007 och 2008. Då är det tänkt att det ska bli cirka 25 nya LSS-lägenheter och ytterligare ett 20-tal servicebostäder med personalstöd.

Som ordförande för nämnden för funktionshindrade har jag många gånger mött både förtvivlan och trötthet hos personer och anhöriga som fått vänta länge på en bostad, en anpassad lägenhet eller en lägenhet i gruppbostad. En egen bostad är en väldigt viktig förutsättning för att funktionshindrade ska kunna leva ett självständigt och så normalt liv som alla andra. Därför är det mycket positivt med den snabba utbyggnad av LSS-bostäder som skett de senaste åren.

Jag har sagt det förr och säger det gärna igen: Kön till gruppboende enligt LSS ska byggas bort i Västerås.

Aila Rasimus

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons