Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korta handläggningstiden vid brott mot kvinnor

Annons

Vi måste stoppa gärningsmän från att begå fler brott under utredningstiden i väntan på fastställande av dom. Kvinnors utsatthet i det offentliga rummet måste få ett slut!

1997 kom regeringens kvinnofridsproposition som lovade kortare handläggningstider av anmälda brott. Av detta blev intet.

Istället blev det en ökning av handläggningstiden. Två av tre län såg till att det tog betydligt längre tid att handlägga ett kvinnofridsärende än innan kvinnofridspropositionen kom.

Vem som helst kan ju förstå att om man blivit slagen gul och blå och ändå tagit mod till sig för en anmälan så vill man inte vänta 50 dagar därefter. Vi vet också att under utredningstiden är kvinnan helt oskyddad från samhällets skyddsnät och i en mycket utsatt position.

Många är det som under denna tid fått ännu mer stryk både psykiskt och fysiskt, många är de barn som just under denna tid mister sin mamma och många är de mammor som mister sina döttrar.

Det kan inte få fortsätta så här. Folkpartiet har länge krävt att en haverikommission tillsätts - med representanter för polis, åklagare, socialtjänst, kvinnojourer och sjukvård - som i en särskild utredning går igenom fallet och dokumenterar vad som gjorts eller inte gjorts samt utreder och utkräver ansvar när våld inträffar.

Rättssystemet havererar alltför ofta - främst när det gäller våld mot kvinnor. Det är livsviktigt att ansvarsfrågan inte schabblas bort och att myndigheterna börjar lära av sina misstag. Vi behöver också mer sammanställd kunskap om hur samhällets resurser ska användas för att hjälpa och skydda utsatta kvinnor. Sverige ska vara en rättsstat - även för kvinnor.

Det är tragiskt att man år 2006 måste påminna om det i världens mest jämställda land

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons