Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korta vägen till jobb för invandrade akademiker

Gruppen av utlandsfödda med akademisk utbildning växer för varje år. De utgör 30 procent av dem som har flyttat till Sverige. Men endast hälften av dem har ett arbete som motsvarar deras utbildningsbakgrund och yrkeserfarenhet.

Annons

Detta är slöseri både med resurser och individuell kompetens. I Västmanland var den sista april hela 1 120 utlandsfödda med eftergymnasial utbildning och relevant yrkeserfarenhet inskrivna på Arbetsförmedlingen.

Sedan några år tillbaka driver Länsstyrelsen i Västra Götalands län tillsammans med bland andra Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och flera lärosäten ett projekt som vänder sig till arbetslösa akademiker med bakgrund i andra länder.

I dag tar det i genomsnitt sju år för en invandrare med akademisk utbildning att etablera sig på arbetsmarknaden. Beräkningar inom projektet visar att om den tiden minskade med bara ett år skulle det innebära besparingar för samhället på ungefär 300 000 kronor per akademiker. Vid ett likande tidigare projekt i Västra Götaland kortades vägen till jobb för till exempel invandrade läkare med i genomsnitt 2,1 år.

Vi föreslår att regeringen, med utgångspunkt från våra erfarenheter i Västra Götaland, skapar en särskild etableringsprocess för akademiker – en akademikerförmedling. Den skulle kunna bestå av tre steg.

Information: Information om hur vägen till arbete kan se ut för en akademiker i Sverige och om hur den svenska arbetsmarknaden fungerar.

Förberedelse: Kartläggning och bedömning av personens utbildningar, examina och legitimationer samt eventuellt kompletteringsbehov när det gäller högskoleutbildning och arbetsmarknadskompetens. Parallellt med detta genomförs studier i Svenska för akademiker (SFA).

Komplettering: En individuell kompletteringsplan tas fram i syfte att så snart som möjligt påbörja akademiska kompletteringar eller arbetsmarknadsförberedande insatser. Om möjligt bör personen även få tillgång till en yrkesmentor.

Integrationsminister Erik Ullenhag har tillsatt en arbetsgrupp som har till uppgift att ta fram en ny integrationspolitisk strategi. Vi hoppas att insatser för akademikers etablering på arbetsmarknaden står högt på åtgärdslistan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons