Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortslutning i energipolitiken

Annons

En kortslutning av sällan skådat slag har drabbat den svenska energipolitiken. Socialdemokraternas och stödpartiernas påhitt riskerar att slå ut svenska företag och jobb. Att betala dyra pengar för att stänga väl fungerande svensk elproduktion i förtid, och samtidigt lägga ytterligare pengar på att dra en kabel till Finland för att importera finsk kärnkraftsel, saknar sans och förnuft.

Socialdemokraterna, vänstern och centern väljer att fortsätta på den energipolitiska kortslutningens väg och stänga svenska kärnkraftverk för att importera kol- och oljekraft från Tyskland, Danmark och Polen och kärnkraft från nybyggda kärnkraftverk i Finland.

Den svenska energipolitiken präglas av gamla låsningar. Nu behövs nytänkande då Sverige behöver en realistisk energipolitik syftande till att säkra energiförsörjningen för hushåll och industrin till rimliga priser. Tillväxtfrågorna har funnits överst på den politiska agendan under lång tid, men några slutsatser på energiområdet har inte dragits.

I jämförelse med Finland, som har haft en stark koppling mellan energipolitik och tillväxtklimat, ligger Sverige långt efter. Om det finns långsiktiga och stabila villkor för investeringar i elproduktion kommer också dessa att göras. Risken för elbrist och elprisstegringar minskar. Därmed minskar också den osäkerhet den elintensiva industrin känner inför investeringar. Det är denna koppling som nu måste föras in i energidebatten.

I Västmanland finns det ett antal elintensiva företag som är beroende av säker eltillgång till rimliga priser. Konkurrensen för dessa företag är stark och energipriset är en viktig faktor för att de ska vara konkurrenskraftiga. I stället för att koncentrera den energipolitiska debatten till vilka produktionsformer vi ska ha borde rätt incitament för investeringar som kan ske på marknadsekonomisk grund ges.

Det kan handla om drivkrafter för att stärka leveranssäkerheten av el. Det kan inte minst handla om att harmonisera energi- och miljöbeskattning med omvärlden så att lika konkurrensvillkor kan upprätthållas. Men det borde inte handla om att lägga ned fungerande energi.

Socialdemokraterna tar inte sitt ansvar för att se till att Sverige självt kan försörja oss med den el vi behöver. Det behövs därför en förnyad och modern energidebatt - och i dess förlängning en modern energipolitik - på saklig, kunskapsbaserad grund, där hänsyn tas till internationaliseringen av energimarknaden, tillväxtförutsättningar, stabila villkor för såväl energiproducenter som basindustrin samt en långsiktig hållbar utveckling. Det förtjänar Västmanland och Sverige.

TORSTEN LINDSTRÖM

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons