Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftfullt Feministiskt initiativ

Annons

Utredaren Gertrud Åström har nu kommit med sitt förslag om en jämställdhetsmyndighet.

Det är positivt att Åström och socialdemokraterna nu inser att mycket mer måste göras för att öka jämställdheten men ännu en myndighet - nej, tack. Dessutom känner jag och många med mig att regeringen redan haft lång tid på sig till förbättringsåtgärder men att väldigt lite hänt. Så lång tid att vi misströstat och beslutat att vi inte vill vänta en dag längre än nödvändigt - därför kommer Feministiskt initiativ att bilda ett politiskt parti i september. Fi vill se jämställdhet i vår tid!

I sin utredning menar Åström att det obetalda hemarbetet för kvinnor minskat likväl som löneskillnaderna mellan könen - något som jag inte alls håller med om. Åström påvisar också det positiva

i att män 2004 var föräldrar till 17 procent! Ingen siffra att yvas speciellt mycket över. Delat föräldraskap är 50 procent var och förälder är du alltid till 100 procent oavsett om du är mor eller far.

Vidare kan vi läsa att de kvinnliga anhöriga har ökat sitt obetalda omsorgsarbete om gamla, liksom att två tredjedelar av alla i den nu rekordhöga sjukfrånvaron är kvinnor. Kvinnornas situation är värre än tidigare.

Åström hävdar också att en satsning måste ske för att höja kvinnolönerna men glömmer att nämna att storleken på penning-påsen inte är obegränsad. Ska kvinnor höja sina löner eller öka sin andel i styrelser och på ledande poster - så måste några andra maka på sig. För att få jämställdhet måste vi nå balans och det gör vi inte genom att lova höjda kvinnolöner utan att samtidigt hålla tillbaka männens lönepåslag. Ska x antal kvinnor in i en styrelse så måste lika många män plockas ur densamma.

Åström oroar sig också för vissa ord(!). Hon tänker då på "könsmaktsordning" och "feministisk jämställdhetspolitik" och varnar för att använda dessa termer. Varför? I sin artikel framhåller Åström att kvinnor och män ska "ge och få omsorg utan att underordnas" - det är att inse könsmaktsordningen! Hon skriver också att "kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv" - det vill säga en feministisk jämställdhetspolitik.

Naturligtvis ska vi använda ord som säger vad vi menar och inte mörka med "snällare beteckningar". Vad vinner vi på det? Jag tror att människor är kloka och förstår vad som menas med könets makt och hur en jämställdhetspolitik ska se ut. Dessutom säger sig de flesta politiska partierna vara feministiska!

Det känns upplyftande att Åström har idéer och förslag till ökad jämställdhet men jag är rädd att förslagen mest är uttryck för valtaktik och en rädsla för vårt Feministiska initiativ. Det har hänt mycket inom jämställdheten, men det räcker inte! Nu har arbetet stagnerat och går till och med bakåt. Därför vågar vi inte vänta längre! Kvinnor har sagt ifrån och tagit ett kraftfullt initiativ - Feministiskt initiativ!

Susanne Linde

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons