Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftfullt paket krävs för att stärka försvaret

Annons
Blir fler. Regeringen och Försvarsberedningen vill öka antalet Jas Gripenplan. Foto: TT

Idag besöker vi moderater från partiledning, regering och riksdag lokala företrädare i försvaret. Vi besöker bland annat 22:a bataljonens ”Västmanlands” krigsförbandsövning i Västerås och Arboga. Vi samtalar med försvarets officerare, soldater, sjömän och frivilliga på förband, skolor, övningar och hemvärnsgrupper över hela Sverige.

Alliansregeringens stora försvarsreform skapar ett modernt och användbart försvar för att möta morgondagens utmaningar. Socialdemokraterna har lagt fram skadliga förslag som skulle slå emot jobb och företagande.

Partiledaren Stefan Löfven säger ofta att han vill ha breda överenskommelser, men ror det inte i land.

Överbefälhavare Sverker Göranson har vid flera tillfällen konstaterat att den pågående försvarsreformen är rätt väg att gå för att skapa ett försvar som kan hantera de kriser och konflikter Sverige kan ställas inför.

Händelserna i Ukraina och den ryska aggressionen ger en förändrad säkerhetsmiljö i Europa. Det påverkar Sverige och den svenska säkerhets- och försvarspolitiken.

Därför har allianspartierna presenterat ett kraftfullt paket för att stärka Sveriges försvar. Det handlar om satsningar på övning, personal och materiel och satsningarna görs på både kort och lång sikt. Med alliansen kommer försvarsanslaget vara 5,5 miljarder högre årligen 2024.

Allianspartierna vill bland annat att incidentberedskapen ska stärkas, antalet flygtimmar och den marina närvaron ska öka. Vi vill se en större närvaro i och över Östersjön, som på Gotland. Att övningsverksamheten ökar är centralt för att skapa välutbildade samövade förband.

I allianspaketet ingår också flera förmågehöjande materielsatsningar. Det handlar till exempel om att öka antalet nya Jasplan från de beslutade 60 till 70, utöka insatsorganisationen till fem ubåtar och anskaffa nytt medelräckviddigt luftvärn.

Ute i försvaret, på regementen, skolor och hemvärnsgrupper, pågår varje dag verksamhet som stegvis stärker det svenska försvaret. Men försvarsreformen är också en stor samhällsreform som skapar arbete för tusentals unga män och kvinnor och genererar ekonomisk utveckling på Sveriges förbandsorter.

Att genomföra reformen och stärka försvarsförmågan är en av de viktigaste frågorna vi står inför. Därför är Moderaterna i dag ute och samtalar i försvaret över hela landet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons