Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristdemokrater: Aktivt skapande viktigt hela livet

Annons
Ljuv musik. Behovet av kultur upphör inte för att man blir gammal, lite trött, skröplig och kanske dement. Tvärtom kanske det är större? skriver debattörerna. foto: scanpix

Under valrörelsen föreslog Miljöpartiet att man skulle satsa på clowner inom äldreomsorgen. Anledningen var att Esabelle Dingizian hade besökt äldreboenden och tyckt att det var så trista ställen. Alltså behövdes clowner för att liva upp de gamla. För oss säger det en hel del om hur man ser på äldre människor.

Under valrörelsen visades en fantastisk filmpremiär. Det var premiärvisning av dokumentären ”animera = göra livlig” i Eksjö. Ett helt fantastiskt filmprojekt där äldre på ett seniorboende har gjort en animerad film. Skådespelarna och skaparna av den animerade filmen Dramat på Tuvan var 80+. De agerade, skrev manus och skapade bilder. Vilken kreativitet, glädje och lust! De äldres egna skapande stod i fokus.

Resultatet blev inte bara en film. De äldre kände stolthet och ökat välbefinnande genom sitt skapande. Inte minst när de vandrade uppför den röda mattan likt vid en Hollywoodpremiär.

I Eksjö jobbar man även med animerad film tillsammans med dementa, vilket visar på ett helt annat synsätt på äldres behov av kultur än förslaget om ”clowner i äldreomsorgen”. Det finns en inneboende kraft i det egna skapandet och forskning visar att kultur är hälsofrämjande.

I regeringsförklaringen står det att ”Alla äldre har rätt att åldras med värdighet” och att ”omsorgen om de äldre ska utformas med människovärdet i centrum.” En självklarhet kan tyckas. Men tyvärr rapporteras det återkommande om brister i omsorgen om våra äldre.

Vad menar vi med omsorgen om de äldre? Vad omfattar den? Utgångspunkten måste vara en helhetssyn på människan och hennes behov. Om man utgår från det, utgör kultur en viktig del för ett gott liv. Vi behöver såväl omvårdnad, näringsriktig mat, gemenskap som kulturella upplevelser och möjlighet till eget skapande för att må bra. Det gäller hela livet.

Regeringens satsning på Skapande skola är oerhört viktig för barn och ungas möte med professionell kultur och lusten till eget skapande. Varför inte en satsning på Skapande äldreboende? En satsning som innebär att människor på äldreboenden får möjlighet till eget skapande och kulturupplevelser. Där man tar tillvara äldres erfarenheter och kreativa förmåga hela livet. Sång, musik, film, läsning, dans, hantverk och måleri.

Bara fantasin sätter gränser. En satsning som kan bidra till att stimulera ett ökat samarbete mellan konstnärer, kulturinstitutioner, amatörkulturföreningar, studieförbund och äldreboenden. Behovet av kultur upphör inte för att man blir gammal, lite trött, skröplig och kanske dement. Tvärtom kanske det är större?

Tänk vad mycket musikstunden med 1960-talsmusik betydde för den gamle raggaren som var i livets slutskede. När han hörde musiken sken han upp och ögonen fick nytt liv. Det var hans musik.

Det är livskvalitet. Hela livet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons