Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristdemokrater: Familjecentraler är en vinst för alla

Att familjen är viktig för oss Kristdemokrater känner de flesta till, men varför är den det?

Annons

Enligt vår filosofi är vi alla individer, men vi behöver en liten gemenskap – familjen – för att må bra. Inom familjen får vi uppleva trygghet, lära oss det sociala spelet och grundläggande värderingar. Vi tror alltså att familjen behövs för att vi ska kunna växa upp till trygga medborgare som tar eget ansvar. Därför vill vi till exempel: förenkla för familjer att göra sina egna val – vårdnadsbidrag, erbjuda kunskap – föräldrautbildning, stödja – hushållsnära tjänster.

Familjer ser olika ut och har olika behov. Det finns också familjer som inte fungerar, och här har samhället en särskilt ansvar. Hur ska vi hitta och stödja dessa familjer, som av olika anledningar fungerar mindre bra? Ett sätt är familjecentraler, där flera olika professioner från kommun och landsting samverkar.

På familjecentralen träffar barnmorskan förskolläraren som träffar socialtjänstens personal som träffar barnsjuksköterskan som träffar barnmorskan – och alla känner de samma familjer. På familjecentralen bygger barn och föräldrar sociala nätverk. Där kan de umgås med andra barn och föräldrar, men också uppmuntras till att delta i grupper särskilt riktade till dem.

Preliminära slutsatser från en utvärdering av familjecentraler i Västra Götaland visar på positiva effekter för föräldrar av föräldrastöd på familjecentraler upp till tio år efter besöken på familjecentralen.

Kristdemokraterna i Västmanland vill nu lyfta fram familjecentralerna i vårt län. De finns och fungerar bra i flera kommuner, men saknas i bland annat Köping, Kungsör och Sala. Varför har inte föräldrar och barn i dessa kommuner samma möjlighet till förebyggande och hälsofrämjande verksamhet som exempelvis familjerna i Fagersta och Västerås?

Andra åtgärder för att lyfta fram familjecentralerna är att se till att verksamheten finns presenterad på offentliga hemsidor, att i styrdokument tydliggöra viljeinriktningen från såväl kommun som landsting samt att fortsätta arbetet med att rikta särskild uppmärksamhet mot förslagsvis unga föräldrar, nya svenskar samt ensamstående.

Familjecentraler handlar inte om att öka kostnaderna för samhället. Det handlar om samarbete mellan öppna förskolan, mödra- och barnhälsovård och socialtjänst. Det handlar om att ge familjerna det stöd de behöver för att orka och kunna vara bra föräldrar och det handlar om att hitta de barn och föräldrar som behöver ett särskilt stöd. Familjecentraler är en vinst för alla!

Monica Ridderström

Hallstahammar

Conny Öholm

Surahammar

Solveig Nygren

Västerås

Nils-Rune Lundén

ordförande för kristdemokraterna i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons