Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristdemokrater: Göran Persson missade tänderna

Den 1 juli blir det billigare att gå till tandläkaren för de allra flesta och detta kan ske tack vare att regeringen ökar tandvårdsstödet från dagens tre miljarder till drygt sex miljarder!

Annons

Göran Persson skriver i boken Min väg, mina val att det kändes bittert att förlora valet 2006 utan att ha kunnat sjösätta en tandvårdsreform trots tio år vid makten. Vi förstår honom!

Göran Hägglund, däremot, kan efter bara ett och ett halvt år som socialminister konstatera att kristdemokraterna i regeringen har lyckats där Persson misslyckades.

Reformen innebär en satsning i två delar. Den ena är på förebyggande verksamhet genom att få patienterna att besöka tandläkaren regelbundet. Därför kommer alla att vartannat år få en tandvårdscheck. Checken uppgår till 300 kronor för

åldrarna 30-74 år och 600 kronor för åldersgrupperna 20-29 år samt 75 år och äldre.

Den andra delen innehåller ett högkostnadsskydd. Patienten betalar för kostnader upp till 3000 kronor. Därutöver inträder högkostnadsskyddet. Det innebär att patienten betalar 50 procent för kostnader mellan 3001 och 15000 kronor och bara 15 procent för kostnader över 15001 kronor.

Att veta om den egna tandläkaren är dyr eller billig i förhållande till andra kan vara svårt. Därför införs en referensprislista som hjälper patienten att se hur den egna tandläkarens priser ligger till.

Med regeringens tandvårdsreform kan vi konstatera att det nu tas ett stort steg på vägen mot målet att tänderna ska räknas in i kroppen - också ur sjukvårdssynpunkt!

Ingvar Nordén

landstingsråd,

Landstinget Västmanland

Chatrine Pålsson Ahlgren

riksdagledamot för Kalmar län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons