Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristus, Barabbas och demokratin

-Ni kan beställa en T-ford i vilken färg Ni vill, lär Henry Ford ha sagt. Bara den är svart.

Annons

Något liknande skrev The Economist om Irlands nej till Lissabonfördraget: EU-medlemmarna har sin fulla demokratiska frihet att rösta ja. Och så blir det väl till slut: Premiärminister Crowe får sätta till alla klutar för att förklara för irländarna varför de måste rösta ja, kanske med vissa ändringar och förbehåll, och då gör de det.

Om 23 länder av 24 vill ha ett visst fördrag får inte det tjugofjärde sätta en käpp i hjulet. Vi har sett detta förr inom EU, när Dom Mintoffs Malta övade utpressning.

Liksom folkmord, terrorist och förtryck är demokrati ett ord man lätt och gärna använder utan att förklara vad man menar. Vi anser ett samhälle vara demokratiskt om där finns allmän rösträtt så att en regering kan få sparken vilket ofta är viktigare än det sätt på vilket den tillsatts. Demokratins grundpelare är fri press, ett fungerande rättsväsen, insyn och "accountability", att den som gjort fel måste svara för sina misstag.

Detta är möjligt i homogena länder. Sverige var det förr, då de enda minoriteter vi hade var samer och finnar. I de flesta andra länder står folkgrupper mot varandra, i Belgien, Nordirland, Spanien, Lettland och så vidare. Visst kunde man hålla val i Irak men regeringen gick i stå eftersom de valda förblev shia, sunni och kurder. Ingen afghansk pathan röstar på en hasara, ingen tutsi i Rwanda på en hutu. Efter att Jugoslavien fallit sönder i sju nationer kan vi européer inte heller anklaga andra kontinenters folk för att inte dra jämnt.

Kloka politiker kan klara upp sådana här tvister utan att börja slåss. Demokratin innebär ju att man röstar på ombud, på en politiker man litar på och vars värderingar man delar, och sen är det hans strävsamma jobb att så mycket som möjligt få gehör för sina synpunkter.

Vanliga grå ämbetsmän sätter sig i sina riksdagsutskott och gnetar igenom motioner, propositioner och remissyttranden och manglar till slut fram en kompromiss, på samma sätt som afrikaner förr i världen höll en palaver inom stammen där alla käftade mot alla tills man slutligen hittade en lösning som alla kunde leva med.

Om politiska ledare är karismatiska röstar folk på dem därför att de verkar sympatiska och duktiga, och en amerikansk valkampanj pågår mer än ett år, med samma metoder som Pepsi mot Coke. Ändå röstade man fram Bush, inte bara en utan två gånger. Hitler blev demokratiskt vald, och någon bisarr form av val har man haft i Albanien och Nordkorea, man har röstat fram både Castro och Mugabe.

Det mest demokratiska landet i Europa är Schweiz men inte ens alla schweizare kan tala om vad landets president och premiärminister heter. Näst mest demokratiskt är förmodligen Sverige, men inte heller hos oss är personval så vanligt utan vi röstar på ett parti.

Det var inte väljarna utan partistyret som gjorde Rwandafödda Nyamko Sabuni till integrationsminister. Vi faller gärna våra valda i ämbetet med insändare och utfrågningar men vi litar på att vår riksdag till slut når ett hyfsat resultat.

Få svenskar känner till vad Lissabonfördraget innebär men en riksdagsman försöker ta reda på det. Blir vi sjuka går vi till en läkare, pajar bilen tar vi den till en verkstad, ska vi ta ställning till något vi inte riktigt begriper frågar vi någon till råds. FRA-lagen är ett gott exempel på att man manglar fram en lösning i en kontroversiell fråga som därmed också kommer under ny och intensiv debatt.

Vi sade nej till högertrafik och velade om kärnkraften, och förhoppningsvis löser sig även FRA-lagen. Vad den beträffar står jag personligen på "folkets" sida men man skall alltid akta sig för att låta de mest högljudda få sin vilja fram. Vi lärde oss ju redan i bibliska historien att det var i demokratiska former man dödade Jesus, men lät Barabbas gå fri.

Bengt Rösiö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons