Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturellt fattigdomstecken att öppna Domkyrkoesplanaden

Annons

I början av 1940-talet, när Biskopsgatan drogs över den gamla kyrkogården vid Domkyrkan, fälldes jättelika askar nattetid. De skelett som påträffades smusslades bort. Medborgarna tog det som ett erkännande av att gatubyggarna var ute i mörkrets gärningar.

Gatstumpen döptes i folkmun till Vandalgatan.

Hotet mot Domkyrkomiljön stegrades till en monstruös nivå 1962, när socialdemokraternas starke herre i Västerås, Gustaf Olsson, var i spetsen för de politiker som planerade att dra Cityringen utanför Domkyrkan och riva Proban. Herr Olsson blev irriterad när folk protesterade mot planen och sade:

- Om någon säger att de som arbetat med förslaget brista i intresse för estetiska och kulturella värden vill jag protestera. De har tagit all möjlig hänsyn.

Motståndet medförde att kulturmordet kunde avstyras.

Sven Ahlbom, som var stadsarkitekt när Vandalgatan anlades, gav uttryck för en ny uppfattning 1967: "Biskopsgatan borde avstängas. När gatan på sin tid anlades över månghundraåriga kyrkogården motiverades den som mjuk parkväg. I dag har den karaktären av en anställd trafikpulsåder ej blott estetiskt kännbar utan även störande för ron i och kring helgedomen."

Det är skrämmande att 1960-talets månglaridéer i dag tas fram för att öppna Domkyrkoesplanaden och därmed öka bilflödet på Biskopsgatan, som en matargata till centrumhandeln. Hur kan dessa vandalidéer leva i dag?

Västerås var under medeltiden och in i 1700-talet en av Sveriges främsta städer och huvudort för bergslagshandeln. I staden hölls många riksmöten. Det saknas stadsmuseum, industrimuseum, med en inhyst handelsdel om Ica Hakons historik. Det går trögt att skapa ett besökscentrum vid Anundshög. Vetenskapliga undersökningar av området är mycket sällsynta.

I städer av Västerås storlek - som Uppsala, Norrköping och Linköping - har det historiska arvet en mer framträdande roll. Åk och njut av Domkyrkoområdet i Linköping!

Ge vår historia ett större spelrum så att vår identitet stärks! Återställ därför Domkyrkoområdet så att det skapas frid kring helgedomen. Domkyrkan är en riksklenod som måste vördas.

Flytta ut Domkyrkans sommarcafé till sotarens tvättstuga intill Proban. Bygg upp ett nytt kyrkomuseum i Domkapitelhuset och en del av museet bör handla om Sveriges första gymnasium.

Det är en kulturell fattigdom att spä på bilismen på Biskopsgatan för att utöka möjligheterna att mata citys affärsliv. Vilka är ni - kulturförstörare, vandaler och fridstörare? Träd fram! Att inte föra fram frågan om öppnande av Esplanaden till kommunfullmäktige är att krympa och manipulera demokratin.

Protester och motstånd räddade Proban, Kyrkbacken och Rudbeckianska skolan. Den skulle rivas 1948 och en ny rätvinklig skola planerades på Kyrkbacken.

KJELL-ÅKE JANSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons