Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtorka i valdebatten

Annons

"Det är nästan otroligt att landets sjätte stad skall behöva vänta så länge på att få en bra lösning på museifrågan. Landstinget har ansvaret men föredrar tydligen att vänta och se". Citat ur en andraledare i VLT en vecka före valet.

Ja, nu är det inte enbart VLT:s ledarskribent, som väntar på att länsmuseifrågan skall få en permanent lösning. Vi västeråsare, många övriga länsbor och besökare i staden väntar också.

Det är naturligtvis på gränsen till skamligt att en sådan gammal stad som Västerås, huvudort i ett län med kulturtraditioner inom utbildning och kyrka, med en rik jordbruksbygd, med anrik järnbrukshistoria, med enastående teknisk utveckling i stora industrier samt tillika sjöfartsstad i månghundrade år inte har lokaler där minnen från svunna tider kan visas upp. Länsmuseifrågan har ältats i många, många år och inget händer för att råda bot på den rådande utrymmesbristen.

Stadens rika och intressanta industriminnen blir med åren alltmer avlägsna då inget görs för att se till att en lokal för bevarandet av dessa minnen till kommande generationer blir verklighet. Tänk bara på hur den elektrotekniska industrin utvecklats i vår stad.

Nog har vi väl ett ansvar för att kommande generationer skall få ta del av vad Västerås åstadkommit inom tekniken sedan drygt hundra år tillbaka. Staden behöver ett industrimuseum, ja, kanske rent av tillsammans med ett stadsmuseum där plats också kan erbjudas även andra intressanta lokala sevärdheter som till exempel det utomordentligt intressanta vagnmuseet.

Konstmuseet i Västerås behöver också lokalförstärkning. För några veckor sedan kunde vi läsa om att Eskilstuna fått ett nytt konstmuseum i gamla industrilokaler i stadens centrum. Varför kan inte en liknande lösning åstadkommas i Västerås?

Från Kalmar berättas att staden nu börjat bygga ett konstmuseum. Detta är ett par exempel på att runt om i vårt land satsas på kulturen därför att man vet att kulturinstitutioner är utomordentligt viktiga för människors avkoppling från det dagliga slitet och därtill viktiga för hälsan. Dessutom lockar intressanta museer till sig besökare från andra landsdelar vilket för med sig positiva effekter för näringslivet. Men detta tycks inte vara så intressant för ansvariga kulturpolitiker i landstinget och i Västerås stad.

I den intensiva valdebatt, som vi nu har bakom oss trodde jag förstås att kulturfrågorna med fokus på lokalproblemen skulle få ett stort utrymme. Men så har det inte varit. Ledande politiker skrev spaltmetrar i debattartiklar och insändare om vad man vill åstadkomma under kommande mandatperiod i många olika andra viktiga frågor. Men inget skrevs om vilka ambitioner man har för att hitta lösningar på länsmuseets och konstmuseets lokalproblem.

Jag ställde en fråga till en valarbetare vid en valstuga om information fanns att få om hur länsmuseifrågan skall kunna lösas. Fick till svar "att det är en landstingsfråga". "Ja, men valet handlar också om landstinget", svarade jag. "Jaha, då har väl frågan ramlat mellan stolarna", fick jag till svar.

Svaret avslöjar hur svagt engagemanget var i valdebatten för att få till stånd en lösning av två kulturinstitutioners lokalproblem. Låt oss hoppas på nya friska tag av kulturpolitikerna i den nya mandatperioden!

Hans G Erikson

Det var tyst i valrörelsen om länsmuseets och konstmuseets lokalproblem, hävdar Hans G Erikson, Västerås.

För några veckor sedan kunde vi läsa om att Eskilstuna fått ett nytt konstmuseum i gamla industrilokaler i stadens centrum. Varför kan inte en liknande lösning åstadkommas i Västerås? frågar Hans G Erikson.

Foto: Oskar Kullander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons